Olcsóbb lett az életbiztosítás

Richter Ádám

Újév napján vezették be, és máris érezhető az etikus életbiztosítási koncepció hatása. Két hónap alatt csökkentek a szerződőt terhelő költségek, a termékek általánosságban olcsóbbak lettek, és az egész folyamat sokkal átláthatóbbá, még megbízhatóbbá vált. A szabályozás nagyban érintette a biztosítói piacot, és ezzel az emberek csak jól jártak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly úgy döntött, hogy új szabályozás alá vonja az életbiztosításokat, és 2017. január 1-jén hatályba is lépett a törvény. Az etikusnak elnevezett koncepció célja, hogy az ügyfél pontosan tudja, mit fog kapni a pénzéért. A termékköltségek nevei egységesek lettek, innentől kezdve elég jól körülhatárolható, melyik mit jelent. Ezzel elkerülhető, hogy váratlan költség merüljön fel, így biztonságosan lehet hosszú távra kalkulálni – kellemetlen meglepetések nélkül.

Költség lehet a szerződéskötési, vagyonkezelési vagy adminisztrációs díj, illetve a díjbeszedés költsége. Ezek mostantól minden esetben ugyanazt jelentik. A biztosító köteles megadni a teljes költségmutatót (TKM), mely egyetlen értékkel az összes költséget számszerűsíti. Tízéves időtartamon a TKM-ek 6%-ról 4%-ra csökkentek, vagyis több pénz marad nálunk, ezzel együtt kevesebb jut költségekre. 15 éves időtávon a TKM átlagosan 3,7%, ami szintén az olcsóbbá válás jele. Az MNB szigorúan szabályozza a TKM-ek kiszámításának módszertanát, így a termékek még összehasonlíthatóbbá váltak.

Az új szabályozás teljesen átformálta a biztosítói piacot. 301 termék megszűnt, mert nem feleltek meg a szigorú előírásoknak, 137 új termék viszont bekerült a kínálatba. Összességében tehát feleannyi választási lehetőség maradt, ám azok átláthatóbbak és olcsóbbak.

Új előírás, hogy a unit-linked biztosításoknál a hazai kötvény- és részvényalapok is elérhetőek legyenek. A unit-linked egy speciális biztosítás, mely befektetésen is alapszik. A befizetett havi díj hozamot termel, ami 10 év után teljesen kamatadó-mentessé válik. Eldönthetjük, mibe szeretnénk fektetni, és a hozzáférés is sokkal szabadabb.

A TKM-ek csökkenése jó hír, viszont fontos megjegyezni, hogy csakis egy ilyen százalékérték alapján dönteni elhamarkodott lehet. Figyelembe kell venni a rugalmasságot, a várható hozamot és egy sor másik tényezőt. Ha érdekel az életbiztosítás, és felmérted, nagyjából mennyit tudnál havonta félretenni, akkor kalkulátorunkkal kiszámolhatod, mennyi pénzt gyűjtenél össze, ha most indítanál biztosítást. Ha ennél is pontosabb, személyre szabott ajánlatot szeretnél, akkor érdemes felkeresned minket, mert mi díjmentesen adunk életbiztosítási tanácsot, hiszen célunk, hogy a számodra megfelelő megoldást is megtaláljuk.

Ezt a cikket 1561 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555