Önkéntes nyugdíjbiztosítás

Verba György

Az önkéntes egy érdekes szó a magyar nyelvben. Jelentése szerint a szabad akaratunkból vállalkozunk valamire, vagy csinálunk valamit. Ez azért érdekes, mert nyugdíjbiztosítás indítani nem kötelező ugyan, de nem is szabad akaratunkból indítjuk el, hanem azért mert szükségünk lesz rá. Az önkéntes szót fel is cserélhetné a kötelezően ajánlott kifejezés.

Miért kell önkéntes megtakarítás?

 

Egy világszerte jelenlévő probléma okozza, hogy az államok nem tudnak elegendő nyugdíjat fizetni a lakosság idősebbik részének. Az egész pénzhiányt tulajdonképpen a demográfiával lehet magyarázni, vagyis a társadalmak túlnyomó többsége egy öregedő társadalom, így már nem ideális a dolgozók és az eltartottak aránya. Van ahol kicsit jobb a helyzet, és a jobb életszínvonalért kell megtakarítani, de van ahol az életben maradásért. Kis hazánk a kettő között helyezkedik el valahol, de csak tájékoztató jelleggel a nyugdíjminimum havi 28.500 forint. Ebből hogyan lehet megélni?

Miért válasszunk életbiztosítást megtakarításnak?

 

A befektetéses életbiztosítások számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyekkel más pénzügyi konstrukciók nem, és ezeket érdemes egy nyugdíj megtakarítás keretein belül kihasználni.

 

Az első ilyen például az életbiztosítás mivoltából fakadó többletszolgáltatás, vagyis esetleges halálunk esetén a kedvezményezettünk adómentesen kapja meg a biztosító térítését.

 

Szabadon állíthatjuk össze a befektetési portfóliónkat a biztosító kínálatából, így mi tudjuk megmondani, hogy milyen kockázatok mellett szeretnénk minél magasabb hozamot realizálni.

 

Profi alapkezelők intézik a tényleges befektetésünket a legjobb tudásuk szerint, mi pedig ha úgy döntünk, évente többször díjmentesen válthatunk befektetési portfóliót.

 

A nyugdíj megtakarításunk jó esetben nem egy rövidtávú előtakarékosság, így az életbiztosításon keresztül adóelőnyökhöz is juthatunk, hiszen 6 év után csak az eredeti kamatadó (16%), és EHO (6%) helyett csak összesen 11%-át kell a nyereségünknek leadózni, míg 10 év után semmilyen adófizetési kötelezettségünk nem áll fenn.

Miért önkéntes nyugdíjbiztosítás?

 

Az olyan befektetéses életbiztosításokat, amelyekre 20%-os, évente legfeljebb 130.000 forintra rúgó adókedvezményt lehet igényelni, úgy hívjuk, hogy nyugdíjbiztosítás. Az előző bekezdésben említett előnyök mind vonatkoznak a nyugdíjbiztosításra, de ezen felül is érdemes még egy-két dolgot tudni.

 

Nemcsak halál és lejárat esetén térít (a lejárat a szerződés indításakor aktuális nyugdíjkorhatár), hanem az alábbi 2 esetben is:

    1. Tényleges nyugdíjba vonulás esetén, ide tartozik a korengedményes nyugdíjba vonulás, illetve a hölgyek 40 év munkaviszony után történő nyugdíjazása.
    2. Rokkantság esetén, ha a TB szerint a rokkantságunk mértéke eléri legalább a 40%-ot.

 

A befizetéseink (legyen akár rendszeres díj, akár eseti díj) 20%-át, minden évben visszaigényelhetjük az államtól adókedvezmény formájában, ami a nyugdíjbiztosításunk egyenlegére fog érkezni, így ez is plusz hozamot termel számunkra.

 

Ha pénzt szeretnénk kivenni a nyugdíjbiztosításból a szolgáltatása előtt, akkor kalkuláljunk azzal, hogy az igénybe vett adókedvezmények 120%-a ilyen esetben az államot illeti meg. (törvény szerint)

Gondoskodjunk magunkról!

 

Most, hogy kielemeztük, hogy az önkéntes szó jele értelmében azt jelenti, hogy kötelezően ajánlott, el kell fogadnunk ezt a szituációt. Van számunkra olyan megfelelő nyugdíj megtakarítás, amivel fájdalom mentesen tudjuk felhalmozni az időskori megélhetésünkhöz szükséges tőkét. Igényeljen Ön is egy személyes konzultációt, hogy szakértő kollégánk még részletesebben megismertesse Önnel a nyugdíjbiztosítás, és együtt megtalálják az Ön önkéntes nyugdíjbiztosítását.

Ezt a cikket 2495 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555