Önkéntes nyugdíjszámla

Verba György

A magán nyugdíjpénztárak megszűnésével tulajdonképpen 2 pilléren alapszik a jelenlegi nyugdíjrendszer, az állami pilléren, és az önkéntes pilléren. Ez azt is jelenti, hogy még nagyobb szükség van az önkéntes nyugdíjszámlákra, ezért ebben a cikkben őket fogjuk bemutatni.

 

A választható nyugdíjszámlák

 

Alapvetően 3 különböző nyugdíjszámlát érdemes választanunk, hiszen ezekre 20%-os adókedvezményt vehetünk igénybe, ez a három pedig az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj előtakakarékossági számla, és a nyugdíjbiztosítás. Mindhárom egy speciális nyugdíj előtakarékosság, egy speciális nyugdíjszámla.

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár

 

Az első klasszikus nyugdíjszámla az önkéntes nyugdíjpénztár volt. Az igényelhető adókedvezmény mértéke 20%, évente legfeljebb 150.000 forint, amit csak akkor utaltathatunk a nyugdíjpénztári számlánkra, ha mi magunk vagyunk a befizetők, ha a cég fizet (cafeteria), akkor nem jár az adó visszatérítés. Alapvetően 3 portfólióból választhatunk, ahol csak magyar értékpapírokban helyezik el a tőkét.

 

A nyugdíj előtakarékossági számla

 

A második nyugdíjszámla a 2006-tól köthető NYESZ. A befektetési guruknak nem is kell tovább keresgélniük, hiszen ez az egyetlen olyan nyugdíjszámla, ahol mi magunk kereskedünk aktívan. Az igényelhető adókedvezmény szintén 20%, de évente maximum 100.000 forint, kivéve ha 2020-ig nyugdíjba vonulunk, mert akkor 130.000 forint. A nyugdíj előtakarékossági számla aktualitásáról ebben a cikkben írtunk.

 

A nyugdíjbiztosítás

 

A legfiatalabb önkéntes nyugdíjszámla a nyugdíjbiztosítás, hiszen csak 2014.01.01-től választhatjuk ezt a nyugdíj megtakarítási formát. Annyira azért mégsem ismeretlen, hiszen nagymértékben hajaz az eddig is ismert, és elismert befektetéses életbiztosításokra. Különbség két jelentős dologban fedezhető fel, az első, hogy nemcsak halál esetén és lejáratkor térít, hanem TB szerinti 40%-os rokkantság esetén, illetve ha a lejárat előtt ténylegesen nyugdíjba vonulunk. A másik pedig, hogyha a szolgáltatás előtt pénz vennénk ki a nyugdíjbiztosítási számlánkról, akkor az igénybe vett adókedvezményeket (20%, évente legfeljebb 130.000 forint) vissza kell utalni az államnak. Bővebben itt olvashat a nyugdíjbiztosításokról.

 

Egy jó választás több millió forintot érhet

 

Röviden bemutattuk a 3 választható önkéntes nyugdíjszámlát. Mivel az öngondoskodás jelentős részét fogja finanszírozni a nyugdíjas éveinknek, ezért kiemelten fontos, hogy a 3 közül azt válasszuk, ami leginkább eredményes lesz számunkra. Igényeljen Ön is egy személyes konzultációt, ahol nyugdíj megtakarítási szakértőnk felméri az Ön lehetőségeit, és céljait, és megtalálja az ezekhez illő optimális önkéntes nyugdíjszámlát!

Ezt a cikket 2423 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555