Start számla: Érdemes?

Verba György

Jelenleg a Start számla az egyetlen államilag támogatott gyermek megtakarítás. De vajon ez elegendő ahhoz, hogy ezt válasszuk a gyermekünk megtakarításának. Előbb ismerjük meg kicsit közelebbről a Start számlát, és utána el tudjuk dönteni, hogy ez lesz-e gyermekünk számára az optimális előtakarékosság.

 

A start számla legfőbb tulajdonságai

 

Ez egy olyan megtakarítási számla, amit a Magyar Államkincstárnál lehet csak nyitni 2012. októberétől. Előtte ugyanis a kereskedelmi bankoknál lehet indítani ezt gyermek megtakarítást.

 

A 2006.01.01-e után született gyermek jogosultak a babakötvényre, aminek a mértéke 42.500 forint, amit erre a számlára utal az állam. Start számlát nyithatunk 2006 előtt született gyermekek számára is, de ezt az egyszeri 42.500 forint nekik nem jár.

 

Ahogy a bevezetőben is említettük ezt a megtakarítást az állam támogatja, a befizetéseink 10%-ával, de ez az összeg egy évben nem haladja meg a 6.000 forintot. Ezt a maximális havi 500 forint támogatást egy éves 60.000 forintos befizetésnél tudjuk kihasználni.

 

Az ide befizetett pénzekhez csak gyermekünk juthat hozzá 19 éves korában, előtte erre nincs lehetőség, és azt is fontos tudni, hogy egy jogszabály határozza meg, hogy mire lehet felhasználni azt itt összegyűjtött tőkét. (elsősorban tanulással kapcsolatban)

 

Egy 19 éves állampapírba fektetik a pénzt, ami infláció feletti 3%-os hozamot garantál.

 

Mikor válasszuk a Start számlát?

 

Ha nem tudunk rendszeres és folyamatos díjfizetést vállalni, akkor jó megoldás a Start számla, hiszen itt nincs díjfizetési kötelezettség.

 

Amennyiben csak havi 5.000 forintig tudunk bevállalni egy gyermek megtakarítást, akkor is optimális lehet a Start számla, és itt tudjuk a maximális támogatást kihasználni.

 

Mikor érdemes más megtakarítást is megvizsgálni?

 

Humorosan úgy is mondhatnánk, hogy a fent felsorolt két élethelyzeten kívül minden más esetben. J Korábban írtunk egy nagyon részletes összehasonlítást a gyermek megtakarításokról, amit ide kattintva tud elolvasni. Ezért inkább egy-két aggályunkat osztanánk meg Önnel a Start számlával kapcsolatban:

  1. A maximum havi 500 forintos támogatás miatt nem a megfelelő nagyságú gyermek megtakarítást indíthatjuk el, és nem érjük el a célunkat.
  2. Az inflációkövető befektetéssel az a probléma, hogyha alacsony az infláció (mint jelenleg), akkor a hozam sem elég magas.
  3. Ha nincs díjfizetési kötelezettség, akkor gyakran elmarad egy-egy befizetés, ami a lejárati összegre negatív hatással van.
  4. Még egy Start számla sem járt le, ráadásul az államnál vezetett megtakarításokkal rossza tapasztalatokat szereztünk az elmúlt időben. (magánnyugdíjpénztár)

 

Szerintünk ezeken a dolgokon érdemes elgondolkodni a Start számlával kapcsolatban.

 

Fontos, hogy jól válasszunk

 

A gyerek megtakarítással az a célunk, hogy gyermekünket anyagilag is a lehető legjobb helyzetbe hozzuk. Most, hogy a Start számlának mind az előnyeit, mind a hátrányait megismertük, így objektíven el tudjuk dönteni, hogy szeretnénk-e ezt saját gyermekünknek. A nagy tétre való tekintettel, és a konkrét gyermek megtakarításért igényeljen tőlünk egy személyes konzultációs időpontot, ahol gyermek megtakarítási szakértőnk az egész pénzpiac kínálatát összehasonlítja Önnek az optimális megoldás megtalálása érdekében!

Ezt a cikket 2504 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555