Szélvihar, árvíz vagy földrengés sem vinné csődbe a biztosítókat

Gyimesi Henriett

Sokan még mindig nagyon bizalmatlanok a biztosítótársaságokkal szemben, ami persze érthető: bármikor jöhet egy válság, ami nehéz helyzetet teremthet, és akár kihatással lehet az ügyfelekre is. Az Európai Unió felügyeleti bizottsága nagyon szigorú tesztnek vetette alá a biztosítókat, melyek többsége akár durva gazdasági válságok esetén sem válna fizetésképtelenné. Nemrég jelentek meg a legfrissebb eredmények, melyek összességében pozitív képet festenek az ágazatról.

Ha biztosítókról van szó, még mindig bizalmatlanabbak, óvatosabbak az emberek. Mi lesz, ha csődbe megy, ha egy gazdasági válság hatására fizetésképtelenné válik? Ezek a félelmek természetesen érthetőek, ugyanakkor az is tény, hogy a biztosítótársaságoknak sem érdekük bedőlni, ezért igyekeznek is felkészülni a nem várt helyzetekre: tisztában vannak azzal ugyanis, hogy rosszabb időszakok is jöhetnek, amelyek során helyt kell tudniuk állni.

Átmentek a teszten az európai biztosítók

Az Európai Biztosítási és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság, az EIOPA kétévente teszteli is a biztosítókat, hogy mennyire vannak felkészülve egy válságra, mennyire tudnának megbirkózni egy esetleges súlyos piaci sokk hatásaival. Nemrég kerültek ki a legutóbbi tesztek eredményei, amelyben 42 biztosítótársaság vett részt, akik a piac közel 75%-át teszik ki.

A teszt keretében 3 extrém elméleti sokkot szimuláltak és vizsgálták meg, hogyan vennék az akadályokat ezekben az esetekben a bevont biztosítók.

Ezek a helyzetek a következők voltak: különféle természeti katasztrófák  – mint például szélvihar, földrengés vagy árvíz – során mennyire tudnák kivédeni a következményeket, mi lenne, ha a kamatlábak hirtelen és jelentősen megemelkednének, valamint hogyan hatna rájuk, ha hosszú ideig rendkívül alacsony lenne a kamatkörnyezet, illetve a várható élettartam emelkedése.

Az eredmények pedig nagyon biztatóak lettek: a biztosítók még az előbb említett, korántsem mindennapi esetek bekövetkeztekor is teljesíteni tudnák az ügyfeleik velük szemben fennálló követeléseit.

Ez pedig azt mutatja, hogy az európai biztosítótársaságok igen stabilak, és akár abban az esetben is helyt tudnának állni, ha az európai gazdaság egyáltalán nem nőne a következő 100 évben. Persze a teljes képhez hozzátartozik, hogy a bevont társaságok között volt, aki jobban, és volt, aki kevésbé jól teljesített a teszteken. Ezért tehát mi is arra bíztatunk, ha valamilyen biztosítást készülsz kötni, alaposan járj utána a szolgáltatóknak, mielőtt választanál közülük.

De a biztosító csődjétől sem kell félned

Persze lehet te most azt mondod, örülsz neki, hogy jól teljesítettek ezeken a teszteken, és gazdasági válságokat, vagy egyéb nehéz körülményeket is átvészelnének, de ettől még te továbbra is tartasz attól, hogy esetleg pont az a biztosítótársaság, akivel te szerződtél majd mégis csődbe megy. Jó hírünk van: az ilyen esetekre garancia a biztosítók közti viszontbiztosítási rendszer, hogy a befizetéseid ne veszhessenek csak úgy el.

Mit is jelent ez? A biztosítók önmagukra is biztosítást kötnek, így ha az egyik bajba kerül, akkor a másik biztosító átveszi az ügyfélállományt, vagy ha kell, akkor kártalanít.

Mindemellett pedig biztosítók alapjáraton csak olyan mértékben vállalnak térítési kötelezettséget, amit még ésszerű határokon belül teljesíteni tudnának. Azt a részt pedig, ami meghaladja a kapacitásukat, átadják egy másik biztosítónak, de ha még ez sem elég, akkor a másik biztosító egy harmadik biztosítóval köt szerződést, és így tovább. Ilyenkor a biztosítási díjakat is megosztják egymás közt, de te ügyfélként ebből semmit nem érzékelsz. Emellett a törvények szabályozzák azt is, hogy egy biztosítótársaságnak mekkora biztonsági tartalékkal és szavatolótőkével kell rendelkeznie.

De ha jobban belegondolsz, egy jó hírű biztosítónak, aki akár több száz éve is működik, nem is éri meg kockáztatni.

Ezeket a cégeket alaposan figyelik az olyan világhírű hitelminősítők, mint a Standard & Poor’s, a Moody’s Corporation vagy a Fitch Group, és amint kockázatot észlelnek, élnek a leminősítés jogával. Ennek súlyos bevételkiesés lehet az eredménye, hiszen a befektetők szemében is rossz fényben tünteti fel őket, ezt pedig természetesen el szeretnék kerülni. Magyarországon pedig a Magyar Nemzeti Bank látja el a biztosítók felügyeletét, és egyfajta hatóságként befolyásolja a munkájukat.

Kérd független szakértő segítségét!

Ahhoz pedig, hogy biztosan olyan szolgáltatót válassz, akiben megbízol, és nem tartasz majd attól, hogy eltűnik a pénzed, vagy hogy a bekövetkező kockázat esetén nem tud majd kifizetni, érdemes független pénzügyi szakértő segítségét kérned, hogy megismerhesd a lehetőségeidet. Írj nekünk, és mi segítünk abban, hogy a lehetőségeidhez és igényeidhez mérten a legmegfelelőbb biztosítást találhasd meg egy olyan biztosítótársaságnál, akivel szemben nem kell, hogy félelmeid legyenek.

Ezt a cikket 719 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555