Új év, új életbiztosítás

Benke Tímea

2017 eddigi legnagyobb pénzügyi ajándéka az etikus életbiztosítási koncepció. Átláthatóságot, precizitást és pontos magyarázatokat hoztak az új megtakarítási célú életbiztosítások, és azt is megmutatták, hogy a biztosítás – akármilyen drágának is hitték eddig az emberek – a költségek mögé pillantva már nem is kerül olyan sokba.

Miben különbözik az etikus életbiztosítás elődeitől?

 

Senkit ne tévesszen meg az elnevezés. Az, hogy az új koncepciót etikusnak nevezték el, nem jelenti azt, hogy a korábbi biztosítások etikátlanok lennének. Pusztán arról van szó, hogy az etikus termékek igyekeznek szem előtt tartani az emberek igényeit, mondhatni “humánusak”.

Hogyan valósul ez meg?

 

Az MNB etikus életbiztosítási koncepció keretében összeállított unit-linked ajánlása nagy hangsúlyt fektet az érthetőségre, a világos és egyértelmű információközlésre. Az etikus koncepció vezérelve a transzparencia, azaz az átláthatóság, ennek jegyében megszűnnek a rejtett költségek, így minden pontosan kimutatható és tervezhető lesz.

Pontosan mik a változások?

2017. január 1-től az MNB tiltja a rejtett költségek felszámítását a megtakarítási célú életbiztosítások esetében.

Az átláthatóság miatt egységesítik a termékek költségeinek megnevezését – így nem kell majd azon tipródni, az adott költségnév vajon mit takar, vagy más termékek mely költségeivel sorolható azonos kategóriába.

Az egységes elnevezések a következők lesznek: szerződéskötési díj (azaz az első 2-3 évben levont költség), vagyonkezelési díj (azaz a teljes állományra vetített, folyó költség), adminisztrációs díj, díjbeszedési költség (amit az határoz meg, hogy utalással, csekken vagy beszedési megbízással fizet az ember).

Új elvárás, hogy a hazai kötvény- és részvényalapok is elérhetőek legyenek a unit-linked biztosításokhoz tartozó eszközalap-kínálatban. Tehát szélesítik a palettát.

2017-től az MNB a rendszeres díjakból beérkező minimum befektetendő díjrészt is megszabja.

A költségreformok természetesen a teljes költségmutatókra (TKM) is hatással vannak, idén szigorú szabályozás alá került a TKM teljes számítási módszertana.

Nemcsak átláthatóbbak, olcsóbbak is lettek a biztosítások

 

Az egyszeri díjas termékek TKM-je már ötéves távon is jelentősen kisebb, mint korábban volt. Az alsó TKM értéke 0,26 százalékponttal, a felső TKM-é pedig 1,39 százalékponttal csökkent.

A rendszeres díjas termékek esetén még nagyobb változás tapasztalható. A tízéves TKM olcsó eszközalapokkal számolva 0,89, drágább eszközalapokkal kalkulálva pedig 2,13 százalékponttal lett kevesebb.

Mit érez meg ezekből a szerződő?

 

Mindent. Aki már az etikus életbiztosítási koncepcióban köt biztosítást, pontosan tudni fogja, milyen költségek terhelik, és ami a legfontosabb: mindenki érteni fogja, mit ír alá. Ha bővebben szeretne tájékozódni az etikus életbiztosítási koncepció nyújtotta lehetőségekről, írjon nekünk, és szakértőnk minden kérdésére válaszol.

Ezt a cikket 1617 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555