Unit linked adókedvezmény 2014

Verba György

A jelenlegi magyar pénzpiacon talán a legösszetettebb megtakarítási forma a unit linked életbiztosítás, ami természetesen az adózásában is meglátszik. Ebben a cikkben bemutatjuk mind a 4 adóelőnyt, amivel rendelkezik a unit linked befektetéses életbiztosítás. 2014-ben ritka, hogy ilyen sok adóelőnnyel rendelkezzen egy pénzügyi konstrukció.

 

Mi a unit linked?

 

A unit linked, az a befektetési egységekhez kötött életbiztosítás. A befizetett díjakat a biztosító befektetési alapokban helyezi el, aminek az árfolyamnyeresége jelenti számunkra a hozamot. 10 év felett a legtöbb pénzt igénylő célunk eléréséhez jó megoldás lehet, például gyermek megtakarítás, nyugdíj, stb.

 

A kamatadó-, és EHO kedvezmény

 

Ezt a két adót a pénzügyi megtakarításaink után kell az államnak fizetni, a kamatadó a nyereségünk 16%-át, míg az EHO a nyereség 6%-át jelenti. Nos ha unit linked életbiztosításon keresztül takarítunk meg, akkor 6 év után csak a fent említett összege az adó, míg 10 év után egyáltalán nem kell adót fizetni, szemben egy folyószámlával, ahol minden hónapban vonják mind a kamatadót, mind az EHO-t.

 

Az illetékmentes öröklés

 

Lényeges szempont lehet, pláne ha gyermekünkről gondoskodunk, hogyha véletlenül meghalnánk a megtakarítási időszak alatt, akkor az összegyűlt tőke (és a haláleseti összeg) adó-, és illetékmentesen kerül a kedvezményezett bankszámlájára.

 

A 20%-os adókedvezmény

 

Amennyiben nyugdíjbiztosítással szeretnénk gondoskodni arról, hogy időskorunkban ne legyenek anyagi gondjaink, akkor erre az éves befizetéseink 20%-át, legfeljebb évente 130.000 forintot adókedvezmény formájában visszaigényelhetünk. Az adókedvezmény nemcsak az eseti, hanem a rendszeres díjainkra is vonatkozik. Ha megtörnénk a nyugdíjbiztosítást, akkor viszont az összes adókedvezményt 20%-os büntetéssel együtt az államnak vissza kell utalni.

 

A vállalkozások csúsztatott adózása

 

A cég köt egy élethosszig szóló, ún. whole life befektetéses életbiztosítást, akkor a rendszeres díjakat a cég költségként le tudja írni, és csak a lejáratkor (vagy visszavásárláskor) kell a befizetett díjak után 27%-os SZJA-t, és 16%-os EHO-t fizetni. Vagyis ez egyfajta halasztott adózás.

 

Adózás szempontjából kiemelkedő a unit linked

 

2014-ben nem tudunk ehhez hasonló megtakarítást mondani. Ebben a cikkben 4 nagyon fontos adózási előnyt mutattunk be, de mivel az adózási szempontok az állam miatt évről-évre változnak ezért jó, ha egy szakember segít minket. Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol életbiztosítási szakértőnk mindig naprakész információkkal tudja Önt segíteni a pénzügyeiben!

Ezt a cikket 2422 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555