Unit linked hozamok

Verba György

Az egyik, ha nem a legjobb hosszú távú megtakarítási forma a unit linked biztosítás. Mégis van bennünk egy kis bizonytalanság, ami valószínűleg abból adódik, hogy nem tudjuk előre, hogy mekkora lesz a nyereségünk. Az a szerencse, hogy attól még, hogy nincsen leírva egy (alacsonyabb) fix kamat, az elmúlt több mint 10 év tapasztalata alapján, jobban járhatunk, mint egy folyamatosan újra lekötött bankbetéttel.

 

Kamat, vagy hozam?

 

Bár mindkét fogalom a megtakarítását jelenti, azért jelentős különbség adódik a kettő között. A kamattal elsősorban a bankokban találkozunk, ami annyit jelent, hogyha lekötjük a pénzünket X hónapra, akkor a lekötés lejártakor megkapjuk a félretett pénzt, és a kamatokat is. Ezzel szemben a unit linked életbiztosításoknál található hozam kicsit más. Itt ugyanis csak a legritkább esetben beszélhetünk előre beígért kamatokról, tulajdonképpen minden attól függ, hogyan alakulnak az eszközalapjaink árfolyamai.

 

A befektetési alapok árfolyamai

 

A befektetési alapok legfontosabb tulajdonsága, hogy mindegyikhez tartozik egy ún. befektetési politika. Ez egy olyan szabályzat, ami meghatározza, hogy milyen összetételű lehet az alap. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy mekkora része lehet alacsony kockázatú befektetésben, mekkora közepes kockázatúban, és mekkora kockázatosban.

 

Minden egyes befektetési alapnak van egy árfolyama, amin megvesszük. Ez történik a gyakorlatban, amikor a biztosítóhoz beérkezik a pénz, ők pedig átváltják befektetési egységekre. Innentől fogva pedig egyszerű a történet, hogyha emelkednek az árfolyamok, akkor nyereségünk van, ha viszont csökkennek, akkor veszteségünk. Ez bizonytalannak tűnhet, de messze nem ennyire drámai a helyzet.

 

Milyen hozamokat várjunk el?

 

Azért mert nincs előre leírt nyereségünk, az nem azt jelenti, hogy nincs is, sőt, épp ellenkezőleg. Egy jól összeállított portfóliónak 5-10 éves távon szinte mindig magasabb hozama van, mint a lekötött betéteknek. Mivel unit linked típusú befektetéses életbiztosítás nem szoktunk 10 év alatt javasolni, ezért ez pont megfelelő, hiszen akadnak olyan évek, amikor bőven akár 20% feletti éves hozamra is szert tehetünk (ilyen volt az elmúlt 3-4 év). Viszont az is tény, hogy akadnak olyan évek is, amikor sokkal kevesebb hozammal kell megelégednünk, és le kell cserélnünk az eddig nagyobb nyereséget termelő eszközalapjainkat, egy bankbetéthez hasonló hozamú befektetési alapra, így alacsony 2-3% jut nekünk évente. Éves szinten 10 éves távon nyugodtan tudunk 6-8% éves hozammal kalkulálni.

 

Amennyiben szeretne olyan unit linked biztosítást, ami valóban nyereséget termel Önnek, akkor igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt! Életbiztosítási szakértőnk felkeresi Önt, és megtalálja az igényeinek megfelelő szerződést, amellyel olyan nyereséget ér el, amellyel Ön is maximálisan elégedett lesz.

Ezt a cikket 1938 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555