Unit linked TKM

Verba György

Kevés olyan ember akad, aki ne hallott volna már a TKM mutatóról, ám sajnos sokakat félre is vezet. Akadnak olyanok, akik megnézik ezt a jelölőszámot, és eldöntik egy befektetéses életbiztosításról, hogy jó-e. Az élet azonban nem fekete, és fehér, így érdemes ezt a mutatószámot is jobban megismerni, és nem csak ez alapján megítélni egy megtakarításos életbiztosítást.

 

Mit jelent a TKM mutató?

 

A Magyar Nemzeti Bank, azért hozta létre, hogy az ún. unit linked típusú életbiztosítások költségeit össze lehessen hasonlítani. A kezdeményezés mindenképpen hasznos, mindazonáltal a TKM mutatónak igenis akadnak hiányosságai. Alap esetben tehát a Teljes Költség Mutató egy olyan jelölőszám, amely egy típuspéldán keresztül bemutatja egy adott befektetéses életbiztosítás adott éves költségeit. De hol a hiba?

 

Számos dolgot nem mutat meg

 

Először is még képzett, pénzügyekben jártas emberek is gyakran félreértik, a TKM mutatót, hiszen kalkulálni szeretnénk egy várható lejárati összeget, akkor nem úgy kell számolni, hogy a vélt hozamból levonjuk a TKM értéket, és utána sima kamatos kamatot számolunk. Ha helyes számítást szeretne, akkor használja a megtakarítás kalkulátorunkat, ahol lépésről-lépésre, minden egyes költséget levonunk tételesen. Akár több millió forint különbség is lehet a két számítás között, és ez utóbbi a helyes.

 

A TKM általában feltételez egy éves 200-250 ezer forintos rendszeres díjas megtakarítást, amelyet átutalással, vagy csoportos beszedési megbízással fizetünk. Teljesen egyértelmű, hogy abban az esetben, ha nem 250 ezer forintot takarítunk meg évente (nagyjából havi 20 ezer forintot), hanem kevesebbet, vagy többet, akkor már nem igaz a TKM mutató. Adódik a kérdés, hogy ebben az esetben hogyan hasonlítsuk össze őket?

 

A TKM mutató ráadásul általában egy 35 éves személyre lett kimutatva, így az előző gondolatmenet alapján megint feltehetjük a kérdést, hogy mekkora a mi TKM mutatónk abban az esetben, ha nem 35 évesek vagyunk, hanem mondjuk 44?

 

Összegezve, nagyjából valóban segít ez a jelölőszám abban, hogy melyek az olcsóbb unit linked biztosítások, és melyek a drágábbak, de sajnos ennél többet nem mutatnak, így minden esetben egyedi kalkulációkra, és összehasonlításokra van szükség.

 

Számoljunk, ne csak a TKM alapján döntsünk!

 

Alapvető segítségnek jó szolgálatot tesz a TKM, de a végleges döntést semmiképp ne csak ez alapján hozzuk meg, a rugalmasság, a hozamkilátás egy megtakarítás esetén ugyanolyan fontos, mint a költségek. Amennyiben teljes körű összehasonlításra kíváncsi, akkor igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt! Életbiztosítási szakértőnk megtalálja azt a megoldást, amely a lehető legkedvezőbb az Ön számára.

Ezt a cikket 2016 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555