A unit linked biztosítás kalkulátor

Verba György

A befektetéses életbiztosítások máshogy működnek, mint a gyakran használt banki betétek. Ez megnehezítette a tervezést, de a unit linked biztosítás kalkulátornak köszönhetően ez a probléma már a múlté. 3 különböző hozamot feltételezve számolhatjuk ki, hogy mekkora összegre számíthatunk. Ismerjük meg közelebbről!

 

Mit jelent a unit linked biztosítás?

 

Ez egy megtakarításos életbiztosítás, és egyben egy speciális befektetés. Teljesen máshogy működik, mint például a bankbetétek. Itt ugyanis nincs előre meghatározott kamat, minden attól függ, hogy milyen eszközalapokba fektetjük a pénzünket. Ezeket az eszközalapokat profi alapkezelők felügyelik, így semmilyen befektetési, és szakmai tudás nem szükséges a részünkről. Azzal, hogy nincs előre meghirdetett kamat nem is korlátozzák a várható nyereségünket, de alsó határa sincs, bár elnézve a mostani rekord alacsony banki kamatokat, nincs mitől tartani.

 

Így tervezz egy ilyen megtakarítással!

 

A unit linked biztosítások költségszerkezete kicsit hajaz a hitelekére, hiszen itt is az elején vonják el a magasabb költségeket. Ez azt jelenti számunkra, hogy 10 éves futamidő alatt nem érdemes ilyen konstrukciót választani, mert kicsi az esély a megtérülésre. 10 év felett viszont egyértelműen az egyik leghatékonyabb megoldás, és mindenkinek vannak ilyen időtávon célja, elég csak a gyermek életkezdésének az anyagi támogatására, vagy a nyugdíj kiegészítésre gondolni. De mekkora összeget kell félretenni, ha nem tudjuk előre, hogy mekkora a kamat?

 

A unit linked kalkulátor működése

 

A honlapon található kalkulátor egy bonyolult és összetett folyamat után adja meg a végső eredményt, de ezt nem érzékeljük felhasználóként, hiszen 3 adatot kell mindössze megadni. A havi megtakarítás nagyságát, a futamidőt, illetve azt, hogy 4%, 6%, vagy 8%-os hozam mellett számoljon a kalkulátor.

 

Sokan tévesen úgy számolnak a unit linked biztosításokra eredményt, hogy a vélt hozamból levonják az ún. TKM értéket és innen számolnak a kamatos kamat elvén, de ez óriási hiba, hiszen nem így működnek ezek a megtakarításos életbiztosítások.

 

4%-os hozamot akkor érdemes választani, ha nagyrészt kötvényeket választunk a portfóliónkba. 6%-ot egy átlagos kockázatú megtakarítás esetén, míg 8%-ot akkor, ha részvények is vannak a portfóliónkban, illetve ha menedzselt alapokban gondolkodunk (itt ugyanis az alapkezelők nagyobb szabadságot kapnak a befektetésre).

 

Értelmezzük a megkapott számokat!

 

Tegyük fel, hogy havi 16 ezer forintot teszünk félre 18 évre, és 6%-os éves hozam mellett. A kalkulátor végeredményként megadja, hogy 6.318.036 forintra számíthatunk. Az egyértelmű, hogy ezt az összeget szabadon felhasználhatjuk, amire csak szeretnénk, de van egy dolog még, amit nem árt tisztázni. Ebben a lejárati összegben nem szerepel a pénz vásárlói értékének csökkenése (infláció), tehát nem a mai vásárlói értéken értendő.

 

Összegezve a unit linked biztosítás kalkulátor számol az összes felmerülő költséggel, azért hogy az ilyen típusú megtakarításokkal is precízen lehessen tervezni. Amennyiben több különböző megtakarítást szeretne összehasonlítani, illetve Önmagának a legjobb megtakarítást szeretné, akkor igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt! Életbiztosítási szakértőnk egy óra alatt, konkrét számításokkal megtalálja az ideális megoldást.

Ezt a cikket 2120 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555