A unit linked nyugdíjbiztosítás

Verba György

Szinte triviális, hogy amennyiben valamilyen formában nem gyűjtünk magunknak pénzt idősebb korunkra, akkor a vajas kenyéren kívül nem sok mindenre jut majd pénz. Ilyenkor pedig elkezdünk keresgélni, hogy melyik megtakarítás lenne a legjobb megoldás számunkra.

 

Milyen jó lenne egy olyan megtakarítás, ami magas hozamokat tud adni, biztonságos, és még rendelkezik egy-két extrával is. Szerencsére van ilyen lehetőség, a neve nyugdíjbiztosítás. Nézzük is meg hogyan felel meg a kritériumoknak.

 

A unit linked nyugdíjbiztosítás és a hozamok

 

Ami a nyereségünket illeti, az ilyen nyugdíjbiztosításokra nem lehet panasz, hiszen profi szakemberek minden nap azon dolgoznak, hogy minél szebb hozamokat érjenek el. Nekünk mindössze annyi a feladatunk, hogy amikor elindítjuk a nyugdíjbiztosítást, akkor jelezzük, hogy milyen befektetési alapokba irányítsák a pénzünket, illetve ha szeretnénk, akkor változtassunk a portfólió összetételen. A teljesség igénye nélkül, íme, pár részvény elmúlt 1, 2 és 5 éves hozama (évesített):

 

A részvények hozamai

A részvények hozamai

forrás: a nyugdijbiztositas.com oldal

 

Amikor portfóliót állítunk össze, érdemes részvénybe is fektetni, hiszen ahogy látjuk 5 évre visszamenőleg is 10% feletti éves hozam a jellemző, vagyis jelentősen több, mint a banki 2-2,5%.

 

Mi a helyzet az elengedhetetlen biztonsággal?

 

A nyugdíjbiztosítások esetén kétféleképpen értelmezhetjük a biztonságot. Egyrészt az előbb bemutatott hozamok szintjén, hiszen választhatunk olyan állampapírokat, kötvényeket, amelyek alacsony kockázat mellett is stabilan termelik a nyereséget, és persze itt vannak még a menedzselt alapok is. Ezeket napi szinten kezelik a befektetési szakemberek, így jobb helyre talán nem is kerülhet a pénzünk.

 

A másik biztonság pedig a jogi biztonság. Miután a nyugdíjbiztosítás egy speciális életbiztosítási, ezért ugyanazok a jogi előnyök megilletik, mint például az, hogy nem perelhető, nem végrehajtható. Az emberek csalódtak már pénztárban, most brókercégekben is, de egy életbiztosítással nem történhet hasonló.

 

Az extra a 20%-os adókedvezmény

 

A biztonság, és a hozam mellett pedig ne feledkezzünk meg, hogy a befizetett pénzeink után minden évben visszaigényelhetünk 20%-ot, akár 130 ezer forintot is. A gyakorlatban tehát minden befizetett ezer forint után 1.200 termeli számunkra a nyereséget.

 

Ahogy láthatjuk a nyugdíjbiztosítás mind a 3 általunk támasztott kritériumnak megfelelt, így most már csak az a kérdés, hogy melyiket válasszuk magunknak, és mekkora díjjal. Ez azonban egy olyan komoly döntés, amellyel több millió forint nyereséget (vagy veszteséget) kockáztatunk, ezért érdemes szakértővel egyeztetni. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, ahol szakértőnk egyedi számítások alapján megtalálja Önnek a lehető legjobb nyugdíjbiztosítást!

Ezt a cikket 2609 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555