A unit linked termékek

Verba György

Számos kimondottan jó, és hasznos megtakarítás érhető el a unit linked biztosítások között, de akadnak olyanok is, amelyek kicsit a földtől elrugaszkodottak a költségei. Sokan nem ismerik megfelelően ezeket a termékeket, pedig igazság szerint minden háztartásban lenne helye egy-egy ilyen terméknek.

 

Mit jelent a unit linked?

 

Az egész elnevezés onnan indul, hogy a biztosító a hozzá beáramló pénzt ún. unitokra, befektetési egységekre váltja át, ezért hívjuk ezeket a termékeket befektetési egységhez kötött életbiztosításnak.

 

Tulajdonképpen ez a megtakarításos életbiztosítás típus annyiban különbözik a korábbról is ismert klasszikus vegyes életbiztosítástól, hogy itt rendszeresen kimutatható, hogy mekkora összeg került befektetésre, és hogy ez mekkora nyereséget termelt számunkra.

 

A unit linked életbiztosítás típusai

 

Lényegében 2 nagy csoportra oszthatjuk ezeket a befektetéses életbiztosításokat. Az első csoportba tartoznak azok a unit linked termékek, amelyekre nem lehet adókedvezményt igényelni. Ezeknél mi választjuk meg a futamidőt, és a haláleseti szolgáltatás összegét is. Ideális megoldás lehet egy gyermek célú megtakarításnak, vagy akár egy több mint 10 éves ingatlan célú előtakarékosságnak.

 

A második csoportba tartoznak a nyugdíjbiztosítások, pontosabban a nyugdíjbiztosítások jelentős része (akad közöttük egy-két klasszikus vegyes típusú is). Befektetés technikailag nincs a 2 csoport között különbség, de a nyugdíjbiztosításoknál például nem mi határozzuk meg, hogy meddig szeretnénk takarékoskodni. Törvényileg szabályozva van, hogy a szerződés lejárata, az indításkor hatályos nyugdíjkorhatár, vagyis jelenleg a 65. születésnapunk. Ezt azonban megéri elfogadni, hiszen a befizetéseink 20%, évente akár 130 ezer forintot is visszaigényelhetünk az adónkból.

 

Mikor lesz jó neked egy unit linked termék?

 

Azzal tisztában kell lennünk, hogy ez nem egy rövid távú megtakarítás, és nem is így lett kialakítva a költségszerkezete, így csak nagyon indokolt esetben kalkuláljunk 10 éves futamidő alatt.

 

Olyan eszközökbe fektethetünk, amelyekre egyébként csak több millió forinttal lenne lehetőségünk, ráadásul profi alapkezelők fektetik be a pénzünket, így lehetőségünk van magas hozamokat elérni.

 

tipp: Válasszunk a portfóliónkba aktívan kezelt, menedzselt alapokat, hiszen ilyenkor a szakemberek saját belátásuk szerint tudják a legjobb befektetéseket eszközölni, szinte privátbanki szolgáltatást kapunk.  

 

Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, és életbiztosítási szakértőnk minden segítséget megad Önnek ahhoz, hogy eredményes legyen a megtakarítása, illetve hogy csak olyan unit linked terméket indítson, amely az Ön céljainak megfelel!

Ezt a cikket 2029 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555