Az életbiztosítások adómentessége

Verba György

Az életbiztosítások az egyik legnépszerűbb pénzügyi konstrukciók Magyarországon. Számos előnyük közül a legtöbb embert az adómentességük, és az adókedvezményeik érdeklik . Mi is szembesülünk vele, hogy a mai Magyarországon az adókedvezmény fontos szempont, ha valaki egy pénzügyi szolgáltatást szeretne választani magának. De hol lehet megtalálni, ezeket az adókedvezményeket egy helyen? Nos, itt nálunk, ezt a cikket is azért írtuk Önnek, hogy egyszerűen és könnyen meg tudja nézni, milyen adókedvezményekre jogosult, ha életbiztosítást köt.

Milyen adókra kell figyelnünk?

A magyar pénzügyi szektort kétféle adó is sújtja, ezek pedig:

    1. kamatadó
    2. EHO (egészségügyi hozzájárulás)

Ez a két adó a befektetéseink által elért nyereséget érintik. Konkrétan, ha nyereséges volt a befektetésünk, akkor a nyereség 16%-t kamatadóként, a 6%-t pedig EHO-ként kell az államnak adó formájában befizetni. Ez összesen 22%-t tesz ki, majdnem a nyereségünk negyedét. Ezt az adózási típust a befektetéses életbiztosítással el tudjuk kerülni.

Az egyszeri díjas befektetéses életbiztosítás adókedvezményei

Adózási szempontból az egyszeri díjas életbiztosítást a TBSZ számlához lehet hasonlítani, mivel itt is 3 évnél, és 5 évnél van egy adózási kedvezmény fordulópont. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 3 év után csak 8% kamatadót és 3% EHO-t kell adóként megfizetni, míg 5 év után adómentessé válik a befektetésünk, megtakarításunk.

Gondoljunk bele, hogy ez mekkora előny azzal szemben, ha mondjuk 8 évig minden évben a nyereségünk csaknem egy negyedét be kell fizetni adó formájában.

A folyamatos díjas befektetéses életbiztosítás adókedvezményei

Az ún. Unit linked életbiztosításoknál a kamatadó- és EHO-mentességet ugyanúgy 5 év után érhetjük el, mint az egyszeri díjas változatnál, és 3 évnél is az előzőek szerint kell adózni, vagyis 8% kamatadót és 3% EHO-t kell az állam számlájára juttatni. Viszont itt jön a képbe egy új lehetőség a nyugdíjbiztosítás. Itt nem csak a kamatadó és EHO-mentessége előnyét élvezhetjük, hanem az állam az éves befizetéseink (legyen rendszeres, vagy egyszeri) 20%-t, maximum  éves 130.000 forintot adókedvezmény formájában jóváír a nyugdíjbiztosításunk eseti számláján.

Cégként kötött életbiztosítások adózása

A teljes életre szóló folyamatos díjas életbiztosítások továbbra is lehetőséget adnak a halasztott adózásra, vagyis a jelenlegi jogszabályok szerint, a rendszeres díj adóalapot csökkent, azaz költségként le tudja írni a cég. Ha visszavásárlás történne (magánszemély által), akkor a befizetett díjak SZJA és EHO kötelesek, összesen a befizetett díjak 16%+27%=43%, vagyis 43%-t kell befizetni adóként. Ha cégként vásároljuk vissza megtakarításunkat, akkor viszont nincs adóvonzata a tranzakciónak. Mindössze arra kell figyelnünk, hogy ha díjat emelünk, akkor ez ne haladja meg az infláció+30%-t, mert akkor adókötelessé válik a megtakarításunk.

Életbiztosítás és adózás

A cikkből egyértelműen kiderül számunkra, hogy a megtakarításos életbiztosításokat az állam megfelelően preferálja és támogatja, mert ezekkel ki tudjuk kerülni a kamatadó és az EHO okozta adókötelezettséget. Ráadásul 2014. január 1-től már itt az államilag támogatott nyugdíjbiztosítás is, ami tovább növeli a válaszható jó megoldások számát. Ahhoz, hogy Önnek is meg tudjuk találni a megfelelő államilag is támogatott pénzügyi megoldásokat, ide kattintva vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel.

Ezt a cikket 2587 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555