Biztosítás kötése a kanapéról: ezeknél a biztosítóknál már lehetséges

Richter Ádám

Ha volt dolgod biztosítással ügyfélként, akkor tapasztalhattad, hogy sok biztosítás nem indítható el online, hanem személyes találkozót igényel. A koronavírus-járvány viszont ebben is hozott kényszerű reformokat, amik – úgy néz ki – a járvány után is velünk maradnak.

Nem sokkal a koronavírus-járvány kitörése után, 2020. március 20-án nálunk, a Grantisnál is elérhetővé vált az online tanácsadás, ahol a konstrukciók egy részét meg is lehet kötni. (Az erről szóló bejelentésünk itt olvasható.) Korábban ez nálunk sem volt igénybe vehető. Egyfelől nem látszott, hogy van-e erre valós igény az ügyfelek részéről, másfelől az MNB sem engedélyezte, sőt bizonyos ajánlatoknál megkövetelte a személyes jelenlétet, ahol a videochatet nem fogadták el alternatívaként. A koronavírus ezt az állóvizet is felforgatta, amiből kiderült: van rá ügyféligény, és az MNB is létre tudja hozni ennek a jogi hátterét.

Ennek kapcsán a Portfolio összegyűjtötte, milyen változásokat hozott a koronavírus az egyes biztosítóknál, milyen digitális fejlesztések történtek, és

ezentúl miben lesz más élmény a biztosításkötés az ügyfelek számára.

Ilyen digitális reformokat vezettek be a biztosítók

Az Aegonnál a biztosításkötés folyamatát már régebben is el lehetett indítani online, bár a véglegesítéshez személyes jelenlét kellett. A vírus hatására bevezették a videós kárszemlét és a dokumentumok ügyfélkapus hitelesítését. Egy megtakarítási célú életbiztosítás és egy nyugdíjbiztosítás már online is elindítható náluk. Az ügyfél nem szerződést, hanem ajánlatot ír alá, amit több módon is hitelesíteni tudnak. Tanácsadóik főleg telefonon és videohívással tárgyalnak ügyfeleikkel. Aki kárbejelentéssel élne, vagy felmondaná egy korábbi szerződését, az online is megteheti, igaz a nyilatkozat eredeti példányát később be kell nekik küldeni.

Az Allianznál már nemcsak az utas-, lakás- és gépjármű-biztosításait, hanem az életbiztosítások szerződéskötési folyamatai is teljes mértékben digitálisak, azaz érintés- és papírmentesek. Ettől függetlenül több biztosításnál tanácsadói jelenlét szükséges, igaz ez videochaten is megoldható. Ha az ügyfél kárigényt jelentene be, vagy felmondaná korábbi szerződését, azt online is megteheti.

A CIG Pannóniánál eddig is online adminisztrálták az igényfelmérőket, online juttatták el az ajánlatokat az ügyfélnek, és a kötvényt is webes felületen lehetett megtekinteni. A járvány hatására az ügyfélátvilágítás és a szerződéskötés is online elvégezhető lett az olyan ajánlatoknál, amelyeknél a törvény nem írja elő a fokozott átvilágítást. Így a kockázati, az egészség- és a nyugdíjbiztosítások esetén sem kell már személyes találkozón részt venni, és a dokumentumok sem papíralapúak. A tanácsadás videochaten keresztül történik, ezután az ügyfél hozzáférést kap a biztosító Digit@l nevű platformjához, ahol a videós szerződéskötés folyamatán végigvezeti a weblap. A biztosító szerint az egész 10 percet vesz igénybe (nem számolva a videochates tanácsadást és az igényfelmérő kitöltését).

A Generalinál korábban is készítettek online igényfelmérőt a kockázati biztosításokra, viszont ezentúl a megtakarítási célú életbiztosítások értékesítése is papírmentessé válik, ahol a törvény által aláírt átvilágításon online eshetnek túl az ügyfelek. Jelenleg is dolgoznak a digitális aláírás bevezetésén, ám akinek van ügyfélkapuja, annál az aláírás már most is digitális, így a teljes szerződéskötés, beleértve a teljes körű átvilágítást is, elvégezhető személyes jelenlét nélkül. Minden náluk elérhető megtakarítási célú életbiztosítás megköthető online. A szerződők az első kötvényt papíralapon, jellemzően postai úton kapják meg.

Az NN-nél folyamatban van a digitális értékesítés kiterjesztése, jelenleg csak azoknál az ügyfeleknél működik, akiket a jogszabályi előírásoknak megfelelően újra azonosítottak. Az online értékesítésük a teljes portfólióra kiterjed, legyen az kockázati, megtakarítási vagy nyugdíjbiztosítás. A személyes azonosítást videoazonosítás fogja náluk felváltani. Ahogy ők fogalmaztak, az igénybejelentést „igyekeznek” emailben lehetővé tenni, a megtakarítás felmondását pedig elektronikus aláírással ellátott nyilatkozatban tudják jelezni az ügyfelek, de lehetőségük van postai, faxos és akár személyes ügyintézésre is.

Az Unionnál a biztosítás kötvényesítéséhez elengedhetetlen dokumentumokat elektronikus formában, hitelesítve, elektronikus aláírással is befogadják. Az átvilágítás videochaten keresztül történik. A kockázati és megtakarítási biztosítások is köthetőek online, kivétel utóbbiak közül az, amelyik magas kockázati besorolás alá esik, annál ez nem lehetséges. Ők a személyes találkozó mellett tették le a voksukat, szerintük az elektronikus folyamatokat elég a papírmunkára korlátozni, mert szerintük az ügyfelekben a személyes kapcsolat alakítja ki a bizalmat. A kárbejelentést és visszavásárlást náluk is be lehet jelenteni online, illetve telefonon vagy személyesen.

Az Uniqa az ügyfélkapu elektronikus aláírását kezdte el használni. Kockázati, megtakarítási és nyugdíjbiztosítást is lehet náluk online kötni. Átmenetileg elfogadják az elektronikus azonosítást, de a személyes azonosítást utólagosan el kell végezni, a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül. A tanácsadás telefonon és videochaten történik. A kockázati károknál elfogadják az elektronikus dokumentumokat, viszont a megtakarítási termékeknél ragaszkodnak a papíralapú dokumentumokhoz.

A jövő az online biztosításoké

Még a járvány előtt írtunk arról, milyenek lesznek a jövő biztosításai. Az irány akkor is egyértelműen a digitalizáció felé mutatott, bár akkor még nem is sejtettük, hogy milyen gyorsan elindulhatnak ezek a reformok.

A fenti nyilatkozatokból látszik, hogy – talán az Uniont és az Uniqát leszámítva – a legtöbb biztosító az online biztosítások mellett tette le a voksát, és ha nehézkesen is (NN), de ebbe az irányba szeretnének továbbmenni. A mi személyes tapasztalatunk is az, hogy ügyfeleink kedvelik az online tanácsadást, és szívesen konzultálnak videochaten keresztül, úgyhogy az igény megvan arra, hogy a szerződéskötés minél inkább elvégezhető legyen online felületeken.

Ezt a cikket 752 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555