Életbiztosítás: 20% adójóváírás jár utána

Verba György

Magyarországon 2014 egy jelentős év az életbiztosítások tekintetében. Született egy új életbiztosítás típus a nyugdíjbiztosítás. Számunkra az öröm az új jövevényben, a nyugdíjbiztosításban, hogy a befizetéseink után 20% adókedvezményt vehetünk igénybe. Mit kell ehhez tenni, milyen feltételeknek kell megfelelni? Most alaposan megvizsgáljuk a nyugdíjbiztosítást!

Mi a nyugdíjbiztosítás?

 

A nyugdíjbiztosítás egy olyan megtakarításos életbiztosítás, amin keresztül az állam egy ötöd részben hozzájárul a nyugdíjas létünk finanszírozásához. A 20%-os adókedvezményen kívül a szolgáltatásnál jelentős eltéréseket figyelhetünk meg egy átlagos befektetéses életbiztosítás és a nyugdíjbiztosítás között. Mind a kettőnek térítenie kell a lejáratkor, és halálesetkor is, de az alábbi két esetben csak a nyugdíjbiztosításnak kell téríteni (törvényileg szabályozva):

    1. Tényleges nyugdíjba vonuláskor (akár korengedménnyel is)
    2. Rokkantság esetén (legalább TB szerinti 40%-os)

 

A lejárat pedig a szerződés megkötése pillanatában hatályban lévő nyugdíj korhatár, ami jelenleg a 65. születésnapunkat jelenti.

Nyugdíjbiztosítás, adókedvezmény: Mire figyeljünk?

 

Az első, és legfontosabb az, hogy a különböző biztosítók 24 nyugdíjbiztosítást kínálnak számunkra. Attól még, hogy állami támogatás van rájuk, attól még a különböző megtakarítások jelentősen eltérnek egymástól, így jól meg kell vizsgálni őket, mielőtt választatnánk.

 

Az adókedvezmény mértéke 20%, maximum 130.000 forint évente. Ennek értelmében éves 650.000 forint befizetésével tudjuk kihasználni a maximális keretet. Az adókedvezmény számításához nem csak a folyamatos díjak, hanem az eseti díjak is számítanak.

 

Az adókedvezmény visszaigénylését minden évben jeleznünk kell az adóbevallásunkban, ha ezt elmulasztanánk, akkor abban az évben a támogatás is elmarad.

 

Ha bármilyen okból kifolyólag hozzányúlunk a nyugdíjbiztosításban gyűjtött pénzünkhöz, akkor az addig igénybevett adókedvezmények 120%-át vissza kell az állam számára utalnunk.

 

Amennyiben 10 éven belül történik szolgáltatás, akkor a biztosítónak (törvényileg szabályozva) egy 10 éves nem csökkenő járadék formájában kell az ügyfél vagy kedvezményezett (halál esetén) térítenie.

 

Az adókedvezmény azonnal nem szabadon felhasználható, mint korábban. A nyugdíjbiztosításnál az állam mindig a megtakarításunknak, egy külön erre a célra létrehozott eseti számlára utalja a 20%-os adókedvezményt. Ennek az a rendkívül előnye, hogy folyamatosan plusz nyereséget fog nekünk generálni.

Miért kell a nyugdíjbiztosítás?

 

Ezt a kérdést több irányból is megközelíthetjük. 2014-ig járt adókedvezmény az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj előtakarékossági számla után is. Ehhez zárkóztatták most fel a biztosítási szektort is.

 

Az, hogy Magyarországon jelenleg 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság is elérhető, csak egyet jelenthet: A közteherviselésen alapuló rendszer kezd beborulni, és az állam hagyja, és támogatja, hogy az állami tőkét felváltsa a privát tőke, azaz az öngondoskodás.

2014: Újabb lépés az öngondoskodás felé

 

Ebben a cikkben bemutattuk 2014 újszülött életbiztosítását, a nyugdíjbiztosítást. Megnéztük, hogy milyen esetekben kell térítenie, és a 20%-os, maximum 130.000 forintos adókedvezményről is bővebben értekeztünk. Összehasonlítva a többi nyugdíj megtakarítási formával egyértelműen (biztosítás mivoltából fakadóan) a legszéleskörűbb szolgáltatást nyújtja számunkra. Kérjen egy személyes konzultációt életbiztosítási szakértőnktől, hogy olyan nyugdíjbiztosítás tulajdonosává válhasson, amellyel eléri a céljait, és anyagi gondoktól mentes nyugdíjas kort biztosít Önnek.

Ezt a cikket 2579 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555