Életbiztosítás: A TKM és a költségek

Verba György

Nagyon sokan a unit linked életbiztosítások egyetlen negatív tulajdonságának az átláthatatlan költségszerkezetet tartják. Való igaz, a költségelése miatt nem egy rövidtávú megtakarítási forma, viszont közép és hosszú távon ezek a költségek egyáltalán nem magasak. Azért írtuk ezt a cikket, hogy mindent tisztába tegyünk a költségekkel kapcsolatban.


Milyen szám a TKM mutató?

 

A megtakarításos életbiztosítások közül a unit linked életbiztosításoknál egyértelműen fel vannak sorolva a különböző költségek.

 

A költségek összegyűjtésére egy jelölőszámot használnak, ez a TKM mutató. A TKM mutató egy irányszám, amely megmutatja, hogy körülbelül mekkora költséget vonnak el a Biztosítók a megtakarításunkból. Számunkra ez azt jelenti, hogy a megtakarításunknak legalább ekkora hozamot kell termelnie ahhoz, hogy nyereséges legyen. A TKM mutató egy átlagos emberre mutatja meg a költségeket, ami azt jelenti, hogy a mi egyedi esetünkben a TKM mutató lehet magasabb, de természetesen alacsonyabb is.

 

Javaslat: Ha megtakarításos életbiztosítást választunk, akkor ne csak a TKM alapján döntsünk.

Milyen költségekkel találkozunk egy befektetéses életbiztosításnál?

 

A befektetéses életbiztosítások az alábbi költségekkel rendelkeznek:

    1. alapkezelési díj
    2. vétel-eladási árrés
    3. adminisztrációs költség
    4. kezdeti költség

 

Mivel a megtakarításunk különböző befektetési alapokban vannak elhelyezve, ezért számolnak fel a Biztosítók egy ún. alapkezelési költséget. Ezt úgy érdemes felfogni, mint a folyószámlánál a számlavezetési díjat. A biztosítók által közölt árfolyamok általában már tartalmazzák ezt a költséget.

 

Mértéke éves szinten: 0,5%-2,16%

 

A vétel-eladási árrést általában egyszer vonják le a befizetéseinkből, amikor a befolyt pénzösszeget konkrétan átváltják befektetési egységekre.

 

Mértéke az első átváltáskor: 0%-5%

 

Az adminisztrációs költség, a szerződést terhelő adminisztratív munkával járó folyamatok forintban kifejezett ellenértéke. Általában havonta vonják le a szerződés egyenlegéből.

 

Mértéke havonta: 300 Ft- 670 Ft

 

A kezdeti költség az, ami a legnagyobb tétel a költségek között. Ez általában az első 2-3 év befizetését érinti, amelyekből a Biztosítók általában kezdeti egységeket képeznek. Ezt a költséget úgy kell elképezni, mint ahogy a hiteleknél is működik. Hiába fizetünk (jó esetben) számszakilag 20 éven keresztül havi 45.000 forintot, ebből az elején szinte a tőkét nem is törlesztünk, csak minimális mértékben. Minden pénzintézet először a saját nyereségét „gyűjti be”.

 

Mértéke éves szinten: 7%-10%

Költségek; hozamok; bónuszok; rugalmasság, mind kell a választáshoz

 

Ha megtakarításos életbiztosítást szeretnénk indítani, akkor a fent említett költségekkel találkozhatunk, de nem biztos, hogy ezen a néven. A helyes és körültekintő választáshoz azonban nem elég csak a költségeket megvizsgálni (bár mi is ezzel kezdjük), minden szempontból körül kell járni egy konkrét befektetéses életbiztosítást. Egy hozzá értő ember segítsége nélkül ez meglehetősen reménytelen vállalkozás. Kérjen egy szakmai konzultációt életbiztosítási tanácsadónktól, aki időt, energiát és pénzt spórol meg Önnek az egy órás tanácsadás.

Ezt a cikket 2540 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555