Életbiztosítás és megtakarítás

Verba György

Ha szeretne a halála esetén gondoskodni a szeretteiről, akkor választ magának egy életbiztosítást. Ha van egy célja a jövőben, amihez pénz kell, akkor választ magának egy megtakarítást. De meg lehet ezt oldani egy konstrukción belül? Ha igen, akkor mennyire jó megoldás? Ebben a cikkben megnézzük, hogy muzsikál együtt a megtakarítás, és az életbiztosítás.

 

Mire jó az életbiztosítás?

 

Az életbiztosításnak egyetlen feladata van, mégpedig az, hogy halálunk után ne adósságot hagyjunk magunk után, hanem pénzt. Legyen szó akár a fennmaradt hiteltartozás eltüntetéséről, a temetés finanszírozásáról, vagy átállni egy alacsonyabb életszínvonalra, az életbiztosításokon keresztül megkapott pénznek meg lesz a helye. Alapelvünk, hogy embert pénzzel nem lehet pótolni, de egy emberi katasztrófát, ne kövessen anyagi katasztrófa is.

 

Miért takarítsunk meg?

 

A megtakarításra elsősorban azért van szükség, hogy elérjük az általunk kitűzött célokat. Ilyen cél lehet egy autó, vagy lakás vásárlása, egy külföldi nyaralás, vagy az anyagi gondoktól mentes nyugdíjas kor. A pénzünket azért érdemes pénzintézeteknél elhelyezni, mert van egy olyan fogalom, amit úgy hívunk, hogy infláció. Az infláció egy olyan mérőszám, ami megmutatja, hogy mennyivel lett értéktelenebb a pénzünk. Ha nem kamatoztatjuk a pénzünket, ha nem termel nyereséget, akkor folyamatosan egyre kevesebbet fog érni. Nézzük, hogyan passzol egymáshoz a megtakarítás, és az életbiztosítás?

 

Mikor takaríthatunk meg életbiztosításon keresztül?

 

A megtakarításos életbiztosítások (hasonlóan a banki hitelekhez) a szerződés futamidejének az elején vonják el a költségeiket. Emiatt rövidtávon a folyamatos díjas megtakarítás életbiztosítások nem elég hatékonyak, de erre ott vannak az egyszeri díjas konstrukciók. Összességében azt mondhatjuk, hogy a megtakarításos életbiztosításokat 10 éves futamidőtől érdemes választani, és 20 évtől talán a lehető legjobb hosszú távú megtakarítások.

 

A megtakarítással kombinált életbiztosítások egyik legnagyobb előnye, hogy halálunk esetén mi rendelkezünk, hogy ki kapja meg az összegyűjtött tőkét, és a biztosítási összeget (nem feltétlen kell a törvényes örökösnek lennie), aki adó-, és illetékmentesen jut hozzá ehhez az összeghez. Ez nem mondható el sem egy ingatlanról, sem a folyószámlán elhelyezett pénzekről sem.

 

Megtakarításnál fontos, hogy mekkora nyereséget termel számunkra. Nos a jelenlegi rendkívül alacsony banki kamatok mellett, üdítő lehet ránézni életbiztosítások befektetési alapjainak az eredményeire, hiszen nem egy befektetési alap 20% feletti éves hozamot ért el átlagban az elmúlt 5 évben. A realitás azért az éves 8-9%-os átlaghozam.

 

Életbiztosítás és megtakarítás a gyakorlatban

 

Számos olyan élethelyzet van, ahol egy megtakarításos életbiztosítással érhetjük el legkönnyebben a célunkat, legyen szó akár egy gyermek megtakarításról, esetleg egy nyugdíj előtakarékosságról. Ebben a cikkben megismerkedhettünk a megtakarítást és az életbiztosítást is magába foglaló biztosítói konstrukciót. Miután a magyar pénzpiacon több száz ilyen jellegű megtakarítási forma létezik, és Önnek csak egy lesz a legjobb megoldás, ezért érdemes szakértő segítségét igénybe vennie. Kérjen tőlünk egy személyes konzultációt, ahol életbiztosítási szakértőnk a több száz lehetőségből, megmutatja, hogy melyik lesz az ideális megtakarításos életbiztosítás Önnek!

Ezt a cikket 2443 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555