Életbiztosítás hozamok: Mi döntünk róla

Verba György

Csakis a mi döntésünkön múlik, hogy megelégszünk évente 2% hozammal, vagy hasonló kockázat mellett bezsebelünk 3-4%-ot. Sőt az is a mi döntésünkön múlik, hogy adunk-e esélyt a megtakarításunknak hogy szebb hozamokat termeljen, minimálisan magasabb kockázat mellett. Az alábbi lehetőségek közül választhatunk:

 

A garancia megszállottjainak

 

A megtakarítási szándékkal indított életbiztosításokat két csoportra oszthatjuk fel, a régebben elérhető klasszikus vegyes életbiztosításokra, és a modernebb befektetési egységekhez kötött, ún. unit linked életbiztosításokra.

 

A klasszikus vegyes életbiztosítások úgy működnek, hogy egy várható lejárati összeghez kalkulálnak egy éves megtakarítási díjat. Ezt úgy publikálják a biztosítók, hogy van egy garantált technikai kamat általában 2%, vagy 2,5% amelyet biztosan megkap az ügyfél, illetve ha a befektetés esetleg sikeresebb, akkor a garantált kamat feletti összeg 80-100%-a még pluszban hozzánk kerül.

 

Akár még jelen piaci helyzetben is, megéri vajon ilyen garanciát vállalni?

 

Az egyéni portfólió hatalma

 

A másik típusa a megtakarításos életbiztosításoknak a unit linked életbiztosítás. Ez az életbiztosítás teljesen máshogy épül fel, hiszen itt nem a várható lejárati összegből számítják a megtakarítást. Itt mi döntjük el, hogy mekkora összeget szeretnénk félretenni, és ebből mennyi kerül a konkrét befektetésre. Sőt azt is mi választjuk meg, hogyan milyen befektetési alapokba áramoljon a megtakarított pénzünk, és ez nagyon nagy előny.

 

Nem kell mindenáron részvényekbe fektetni, ha nem akarunk. Választhatunk magunknak egy tisztán kötvényekből álló portfóliót is, így olyan kockázatú az életbiztosításunk, mint egy vegyes életbiztosítás, csak egyből több pénz kerül befektetésre, és a hozamok is biztosan a mienk lesznek. Sőt, van még jobb megoldás is!

 

Köztes megoldás: Az aktívan kezelt befektetési alapok

 

A unit linked életbiztosításokon keresztül választhatunk menedzselt, vagyis aktívan kezelt eszközalapokat. Ez azért előnyös, mert itt teljesen szabadkezet adunk az alapkezelőnek, és ha a piaci környezet úgy kívánja 100% kötvényekbe fektet, ha viszont a helyzet úgy kívánja magasabb részvénykitettség is lehet. A szakemberek, ha szabad kezet kapnak, nagyobb nyereséget tudnak számunkra termelni, természetesen a biztonságot szem előtt tartva.

 

Ne csak a hozamok alapján válasszunk életbiztosítást!

 

A befektetésnek van egy mágikus háromszöge, vagyis 3 kiemelten fontos tulajdonsága, a rugalmasság, a biztonság, és a hozam. Mind a 3 témakört alaposan körbe kell járni ahhoz, hogy a lehető legjobb megtakarítást, vagy életbiztosítást indítsuk el magunknak. Igényeljen tőlünk egy 1 órás személyes konzultációt, és megtakarítási szakértőnk mind a 3 tulajdonságot szem előtt tartva megtalálja Önnek az ideális megoldást!

Ezt a cikket 2167 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555