Életbiztosítás indexálás

Verba György

Az indexálással, más néven az értékkövetéssel elsősorban a megtakarításos életbiztosításoknál találkozhatunk, de azért a kockázati életbiztosításoknál is előfordul. Sokan csak azt veszik észre, hogy év végén kapnak egy levelet, hogy biztosítók azt akarja, hogy több pénzt fizessenek. Nézzük meg, hogy ez miért van, és hogyan működik!

 

Az életbiztosítások díjai

 

A kockázati életbiztosítások díjait elsősorban a korunk, az egészségi állapotunk, és a futamidő az, ami meghatározza. Csak példaként az egyik biztosítónál egy 35 éves embernek 15 éves futamidőre 10.000.000 forint haláleseti szolgáltatás havi 5.650 forintba kerül.

 

A megtakarításos életbiztosításoknál van egy minimális kockázati díj, és az ezen felül befizetett díjak mind a befektetési részbe kerülnek. Természetesen a kockázati részt itt is a fentebb felsorolt paraméterek befolyásolják.

 

Ez eddig mind szép, és jó, de miért érdemes évente 3-7%-ot emelni a díjakon?

 

Az infláció

 

Az előbb feltett kérdésre a válasz az infláció. Az inflációt a legegyszerűbben úgy tudnánk megfogalmazni, hogy a pénz értéktelenedése évről-évre. Erre az egyik legjobb példa a kenyér: 2004-ben 1 kilogramm kenyér 178 forintba került, most (10 évvel később) pedig olyan 280-300 forint az ára. Egyszerű matematika után kiszámolhatjuk ezen adatok szerint a kenyér átlagosan évente 5,2%-kal került több pénzbe nekünk. Ha ez ilyen ütemben megy tovább, akkor 2024-ben egy kiló kenyér 446 forintunkba fog kerülni. Hogyan tudjuk ezt ellensúlyozni?

 

A megoldás az indexálás

 

Legyen szó akár egy befektetésről, akár egy kockázati életbiztosításról, azért érdemes évente pár százalékkal magasabb díjakat fizetni, hogy amikor szolgáltat a biztosító, akkor az akkori árakhoz képest is jelentős összeget kapjunk.

 

A megtakarításos életbiztosításoknál egyértelmű, hogy több pénzt fizetünk be, és így több pénz kerül befektetésre, és így magasabb lesz a várható lejárati összeg. A kockázati életbiztosításoknál pedig ugyanúgy a szolgáltatás is indexálódik. A fenti példánál maradva, ha havi 5.650 forintba kerül 10.000.000 forint életbiztosítási összeg most 2014-ben, és évente 3%-ot indexálunk, akkor 15 év múlva már 8.546 forintot fogunk fizetni, de a szolgáltatás értéke is nő, méghozzá 15.126.000 forintra.

 

Legyen értékálló a pénze!

 

Reméljük ezzel a cikkel el tudtuk érni a célunkat, vagyis hogy most már nem fogja zavarni Önt a biztosító indexálással kapcsolatos levele, hanem a jót látja benne, és lehetőség szerint él is a lehetőséggel! Természetesen dönthet úgy, hogy nem él vele, és továbbra is az eddigi díjakat fizeti (kivéve ahol kötelező az indexálás). Ebben a témakörben és az ideális életbiztosítás megtalálásában is nagy segítségére lehet egy független tanácsadó. Igényeljen tőlünk egy életbiztosítási konzultációt, és szakértőnk megismeri az Ön igényeit, és a lehető legjobb megoldásokat fogja Önnek ajánlani!

Ezt a cikket 2368 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555