Életbiztosítás kalkulátor: Számoljunk együtt!

Verba György

Volt már olyan helyzetben, hogy egyszerre több életbiztosítást ajánlottak Önnek? Ilyenkor döntő többségében nem tudunk másra támaszkodni, mint a számokra. Az életbiztosítások számítása talán az egyik legfontosabb feladatunk, mielőtt szignóznánk egy ajánlatot. Arról nem is beszélve, hogy elég jelentős pénzeket nyerhetünk.

 

Az életbiztosítások 2 csoportja

Ahogy már többször is írtuk, az életbiztosításoknak 2 nagy csoportja létezik. Az első a kockázati életbiztosítások, a másik pedig a befektetéses életbiztosítások. Alapvető különbség a 2 életbiztosítás között, hogy az első a kieső jövedelmet pótolja (vagy nekünk, vagy halálunk esetén a kedvezményezett(ek)nek), a másodikkal pedig egy későbbi célunkhoz pénzt halmozunk fel. A közös az bennük, hogy ha utánaszámolunk ezeknek, akkor ki tudjuk választani a számunkra megfelelő konkrét ajánlatot.

Számoljunk kockázati életbiztosításokat!

Természetesen példákon keresztül a legegyszerűbb ha megnézzük, hogy miért is fontos az életbiztosításokat számolni (szaknyelven kalkulálni). Az első példánkban egy 32 éves férfinek, vagy hölgynek (már nincs különbség a díjaknál) számolunk 20 évre egy 10 millió forintos haláleseti biztosítást. Íme, a számok:

10 millió forintos életbiztosítás

10 millió forintos életbiztosítás

Az az érdekesség, hogy éves szinten akár 10 ezer forintos is spórolhatunk, ami a teljes futamidő alatt 200 ezer forint. Erre nagyon érdemes odafigyelni, és akkor jöjjön egy érdekesség! Kiszámoltuk ugyanezeknél a biztosítóknál (a betűk ugyanazt a biztosító jelölik), hogy 30 éves távon milyenek lesznek ezek a különbségek:

10 millió forintos életbiztosítás 30 évre

10 millió forintos életbiztosítás 30 évre

Az is érdekes hogy az egyes biztosítók közt már akár éves szinten 25 ezer forintra nő a legmagasabb különbség, de van még itt valami. Ha egy pillanatra visszanézünk a másik táblázatra is az látjuk, hogy ami ott a legolcsóbb volt, az itt a legdrágább.

 

Ezért nem lehet azt mondani, hogy „A” vagy „B” Biztosító a legjobb, a legolcsóbb. Tehát, minden esetben érdemes kalkulálnunk, úgy, ahogy a megtakarításos életbiztosításoknál is.

A megtakarításos életbiztosítások

A kockázati életbiztosításokhoz képest itt nem (csak) a díjakat érdemes kalkulálni, hanem először érdemes megnézni, hogy azonos feltételek mellett melyiknél számíthatunk magasabb lejárati összegre. Itt tulajdonképpen költségek alapján hasonlítunk össze, hiszen a hozamok változóak, de a költségek állandóak. Íme, egy havi 15 ezer forintos megtakarítás, 3% értékkövetés, és bruttó 6%-os hozamokkal számolva:

Befektetés életbiztosítások összehasonlítása

Befektetés életbiztosítások összehasonlítása

A táblázatból egyértelműen látszik, hogy 20 évnél még „csak” 1 millió forint különbség alakulhat ki azonos feltételek mellett, addig 30 éves távon már 2.089.121 forint. Ebből is látszik, hogy hihetetlenül fontos, hogy melyik szerződést írjuk alá.

Szívesen segítünk kalkulálni

Összegezve, jelenleg az életbiztosítások kiválasztásánál kiemelten fontos a megfelelő kalkulációk elkészítése. Viszont azt is tudjuk, hogy rengeteg olyan konkrét életbiztosításról tudunk, amely opcionálisan jó lehet nekünk. Ezért igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt! Felkeressük Önt, és pontos kalkulációkkal segítünk, hogy megtalálja azt az életbiztosítást, amelyre szüksége van.

Ezt a cikket 1684 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555