Életbiztosítás kamatadó

Verba György

Magyarországon a lekötött, vagy befektetett pénzek után az államnak kamatadót, és EHO-t kell fizetni. Az életbiztosítások egy része azonban ez alól kivételt képez, konkrétan a befektetéses életbiztosítások. Nézzük meg, hogyan tudjuk kihasználni az adómentességet és, hogy mennyit számít ez nekünk!

 

Mi is az a kamatadó?

 

A kamatadó egy olyan speciális adóforma, ami a megtakarított pénzünk nyereségére vonatkozik. Konkrétan, ha kamat-, vagy hozamnyereségre tettünk szert, akkor ennek a nyereségnek a 16%-át az államnak adóként be kel fizessük. Sőt van a kamatadónak egy „kistestvére” is, amit EHO-nak hívnak, ez egy ugyanolyan adó, csak a mértéke 6%. Korábban itt írtunk ezekről az adónemekről.

 

Hogyan lehet kamatadó mentes a megtakarítás?

 

Erre jelenleg az egyetlen megoldás, ha hosszabb távú konstrukciókban helyezzük el a pénzünket. Kész szerencse, hogy a befektetéses életbiztosítások nem rövid távú konstrukciók, így itt ki tudjuk kerülni a kamatadó és EHO fizetést. Egyszeri díjas megtakarításos életbiztosításoknál 3 év után fele adót kell fizetni, vagyis összeses 8+3=11%-ot, míg 5 év után teljesen adómentes a megtakarításunk. A rendszeres díjas megtakarításos életbiztosításoknál 6 év után van 11% kamatadó, és EHO, és 10 év után válik adómentessé a megtakarításunk. Mit jelent ez a számok nyelvén?

 

Számoljunk együtt!

 

Tegyük fel, hogy 18 éves távra szeretnénk pénzt félretenni (akár lehet egy gyermek megtakarítás is), és havonta 15.000 forintot teszünk félre erre a célra. Kiszámoltuk Önnek, hogy mekkora összegre számíthat, és hogy mennyi pénzt spórol meg az adómentességgel. Az életbiztosításnál 8%-os hozammal számoltunk, és elvontunk minden egyes költséget, amivel rendelkezik. Íme, az eredmény:

 

Életbiztosítás kamatadó: Ennyit spórolhatunk meg!

Életbiztosítás kamatadó: Ennyit spórolhatunk meg!

 

A táblázatból egyértelműen kiderül, hogy ezek az adók hiába nem érintik a befektetett összeget, csak az azok által termelt nyereséget, elég jelentős összeget spórolhatunk meg a kamatadó-, és EHO mentes befektetéses életbiztosításokkal. Már 10 éves távon is több, mint 200.000 forintot spórolunk meg, míg 18 éves távon már 650.000 forintnál is nagyobb összeg marad nálunk az állam helyett.

 

Használjuk ki az adómentességet!

 

A megtakarításos életbiztosítások nyújtják az egyik legjobb megoldást, ha szeretnék adómentesen gyűjteni a pénzünket. Az Ön számára is egyértelművé vált, hogy a sok pici kis levonás, (ami például a bankszámlánkat terheli) egy hosszabb távon milyen jelentős összeggé növi ki magát. Szeretne Ön is több százezer forintot megspórolni, ilyen és ehhez hasonló megoldásokkal? Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol megtakarítási szakértőnk megmutatja Önnek ezeket a legális kiskapukat, amivel anyagilag jól járhat!

Ezt a cikket 2436 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555