Életbiztosítás kedvezményezettjének adózása

Verba György

A magyarországi adószabályok nem kimondottan „állampolgár barátiak”, ezért gyakran kérdezik meg tőlünk, hogy az életbiztosítások után milyen adózási feltételeknek kell megfelelni. A kérdést mi is teljesen megértjük, és érdekesnek is tartjuk, ezért most bemutatjuk, hogy milyen szituációkban hogyan kell eljárni.

Milyen életbiztosítások adózása különleges?

 

Alapvetően 4 lehetőséget kell megvizsgálni:

  1. ha cég köt megtakarításos életbiztosítást
  2. ha cég köt kockázati életbiztosítást
  3. ha magánszemély köt megtakarításos életbiztosítást
  4. ha magánszemély köt egy kockázati életbiztosítást

 

A megtakarításos életbiztosításoknál közös, hogy kamatadó és EHO fizetési kötelezettsége van a kedvezményezettnek a visszavásárláskor. Ha azonban a futamidő elérte a 3 évet, akkor az eredeti adó (16% kamatadó, és 6% EHO) helyett „csak” 8% + 3% = 11%-nyi adót kell befizetnünk a nyereségünk után. 5 év után pedig már az összes nyereséget megtarthatjuk magunknak.

Magánszemély kockázati életbiztosítása

 

Amennyiben az adózott pénzünkből, magánemberként rendelkezünk egy kockázati életbiztosítással, akkor alapvetően nincsen semmilyen adóvonzat. Mivel ehhez az életbiztosításhoz nem tartozik megtakarítási díjrész, így nyereség sem termelődik. Egy kockázati életbiztosításnál a szolgáltatást a biztosított személy veszi igénybe, neki utalja a biztosító a „fájdalomdíjat”, és ezek az összegek teljesen adómentesek. Értelemszerűen egy esetben nem a biztosítottnak utalják a biztosítási összeget, ha meghal a biztosított. Ilyenkor, a szerződő által megadott kedvezményezett(ek) részére lesz elutalva a haláleseti biztosítási összeg. Ez minden esetben adó-, és illetékmentes.

Magánszemély megtakarításos életbiztosítása

 

Befektetéses életbiztosításoknál lehet teljesen más ember a szerződő (aki a díjat fizeti), a biztosított (minimális haláleseti biztosítási összeg szinte mindenhol van), és a kedvezményezett. Erre egy klasszikus példa, ha a családban az apuka a szerződő, az anyuka a biztosított, és a gyermek a kedvezményezett. Ebben az esetben is mind biztosítási esemény esetén, mind lejáratkor a szolgáltatásra kifizetett díjak adó-, és illetékmentesek.

Céges kockázati életbiztosítás

 

Amennyiben a cég a szerződő, akkor a céggel szerződéses kapcsolatban lévő magánszemély lehet a biztosított, a kedvezményezett pedig (ahogy a magán kockázati életbiztosításoknál) bárki. Itt azonban vannak adózási szempontból is érdekességek, szám szerint 2, ezek pedig:

  1. A cég adófizetési kötelezettség nélkül fizethet kockázati életbiztosítási díjakat, amíg a havi díj nem éri el a 29.500 forintot egy dolgozónál.
  2. A kórházi napi térítésnél a kedvezményezettnek (aki a biztosított is egyben) viszont oda kell figyelnie, hiszen ha napi 15.000 forintnál több térítést kapunk, akkor adót kell fizetni a kedvezményezettnek.

Céges megtakarításos életbiztosítás, a whole life életbiztosítás

 

Adózási szempontból ez a biztosítás a legösszetettebb, és a legérdekesebb. A cég a szerződő az biztos, a biztosított csak magánszemély lehet. A kedvezményezett lehet a cég is, és magánszemély is. Amennyiben a cég a kedvezményezett, akkor a havi díjakat a cég nem tudja költségként leírni, de ilyen módon a kedvezményezettnek (cég) nem lesz adófizetési kötelezettsége, amikor a pénzt visszavásárolja, vagy haláleseti szolgáltatásként kapja.

 

Amennyiben magánszemély a kedvezményezett, akkor két lehetőség van előttünk, a whole life életbiztosítás élethosszig szól, így halál esetén természetesen a kifizetett pénz mentes mindenféle adó alól. Ha viszont szerződőt cserélünk, és visszavásároljuk a szerződést (mert hivatalosan nincs lejárata), akkor a cég által befizetett összeg után kell 16% SZJA-t, és 27% EHO-t fizetni az államnak, a jelenlegi szabályzás szerint. De ki tudja mennyit kell adózni 10-15 év múlva?

Kedvezményezettnek lenni jó

Összegezve az életbiztosítás kedvezményezettjének lenni azért jó, mert egy kivételtől eltekintve nem kell adózni a megkapott pénz után. Ezt nem mondhatjuk el a bankszámlán örökölt pénzről, sőt még az ingatlanról sem. Végigjárva az életbiztosítás típusokat, most már pontosan tudjuk, hogy adózási szempontból kiemelkedik a magyar pénzpiacról, szolgáltatása pedig szinte nélkülözhetetlen az anyagi zavaroktól mentes életben. Kérjen Ön is egy személyes szakmai konzultációt életbiztosítási szakértőnktől, hogy Ön is élvezhesse a megfelelő életbiztosítások adózási és szolgáltatási előnyeit.

Ezt a cikket 2523 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555