Életbiztosítás számítása

Verba György

Miről is szól az életbiztosítás? Alap esetben, ha meghalunk, akkor pénzt hagyjunk magunk után, és ne adósságot. Viszont a 2000-es évektől kezdve már ideális megtakarítási formákat is nyújtanak számunkra közép és hosszútávon. Mi most bemutatunk Önnek bizonyos képleteket, amelyek segítenek önnek meghatározni, hogy milyen összegekkel érdemes az életbiztosítást elindítani.

Milyen célra kötünk életbiztosítást?

 

Ahogy a bevezetőben is írtuk 2 nagy csoportra oszthatóak az életbiztosítások, az általunk hozzárendelt célok szerint:

  1. kockázati védelem és haláleset
  2. megtakarítási cél (gyermek, nyugdíj)

Ezekhez a célok más és más célszám tartozik emberenként, de létezik egy-két olyan általános képlet, amit nem tartunk meg magunknak, hanem most megosztjuk Önnel.

A klasszikus haláleseti életbiztosítás

 

Van egy alapelvünk, embert pénzzel nem lehet pótolni, de ha bekövetkezett a tragédia legalább anyagi jellegű katasztrófa ne kövesse. A mi olvasatunkban ez az életbiztosítás definíciója. Magyarországon az európai tagországok közül kimagaslóan kevesen rendelkeznek kockázati életbiztosítással, sajnos. L Gyakori példa, hogy egy haláleset után még a temetésre is alig van pénz, nem beszélve a kieső jövedelemről, a jelzáloghitelről. Ezért a haláleseti összeg mértékét így kell kiszámolni:

 

H.Ö=összes hitel,tartozás + 1millió Ft (temetés,illetékek) + 3-5 éves kereset

 

Így letudtuk a jelzáloghitelt, van pénz a temetésre, és még hagytunk magunk után annyi pénzt, hogy a családunknak van ideje és lehetősége átállni egy alacsonyabb költségvetésű életre.

A kockázati védelem

 

A különböző kiegészítő, vagy baleset és egészségbiztosítások arra valók, hogyha kiesünk a munkából, akkor ez ne okozzon anyagi gondot. Jelenleg a táppénz a bejelentett nettó bérünk 60%-a, ami alsóhangon 40% bevétel kiesést jelent. Egy átlagbérnél (havi nettó 145.000 Ft) számszerűen ez havi 58.000 Ft. Magyarországon az emberek 17%-a rendelkezik annyi félretett pénzzel, hogy simán átvészeljen egy 3 hónapos betegállományt. Ilyenkor a kiadásaink is megnőnek, gondoljunk csak a gyógyszerekre, kezelésekre.

 

Hogyan építsük fel a kockázati védelmünket? Számos szolgáltatás létezik a biztosítóknál, mi most csak a leggyakoribbakból állítunk össze egy védelmi csomagot.

  1. kórházi napi térítés 5-10.000 Ft
  2. műtéti térítés 100-150.000 Ft
  3. rokkantság 4-5.000.000 Ft
  4. kritikus betegségek 2-3.000.000 Ft

Ennek a csomagnak a díja elsősorban a korunktól függ, így érdemes minél hamarabb beszerezni a védelmi csomagunkat.

Gyermek célú megtakarítás

 

Az egyik legfőbb megtakarítási cél életünkben a gyermekünk életkezdésének a támogatása, legyen szó akár oktatásról, akár lakásönerőről, vagy egyéb más célról. Erre a megtakarításra ideális esetben van 18-19 évünk. Ha az oktatások költségeiből indulunk ki, akkor mai értéken szemeszterenként számolhatunk 3.500.000 forinttal, ami azt jelenti, hogy minimum 3.500.000 forintot kell összegyűjtenünk.

 

Nagyon sokan csak havi 5.000 forintot tesznek félre erre a célra, mert a Start számlánál ekkora összegre adják meg a maximális (havi 500 Ft) támogatást. El kell szomorítsuk most Önt, éves 60.000 forint megtakarításból az összeg fele jön maximum össze.

 

Gyermekeink után kapunk az államtól családi pótlékot fejenként minimum 12.200 forintot, de ez a szám lehet akár 25.700 is.

 

Megtakarítás havi díja (1 gyermekre)= családi pótlék (1 gyermekre) + min. 5.000 Ft

 Nyugdíj célú megtakarítás

 

A nyugdíjbiztosítás is felfogható egyfajta gyermek megtakarításnak, hiszen időskorunkban nem kell a gyermekeinkre támaszkodnunk, és az a pénz, amit nem kell ránk költeni, olyan, mintha odaadnánk gyermekünknek. Az, hogy az állam mekkora nyugdíjat fog nekünk adni az egy nagy talány, ami nagymértékben függ attól, hogy milyen idősek vagyunk. Az OECD 2013-as felmérése szerint időskorunkban kényelmesen meg tudunk élni az aktív dolgozó keresetünk 70-75%-ából. Az államtól körülbelül a keresetünk 50%-t meg tudjuk kapni állami nyugdíj címen, ez azt jelenti, hogy kb. 25-30%-t kell magunknak kiegészíteni a nyugdíjbiztosításunk által. A fent is említett átlagos havi nettó 145.000 forintnál tehát 36.250-40.000 forintot kitermelnünk magunknak. 15 éves nyugdíjban töltött évnél összesen 7.200.000 Ft, mai vásárlói értéken. 20 éves távon ez havi 20.000 forintból tudjuk elérni, átlagos éves 8%-os hozammal, 3% indexálás, és 3% inflációt feltételezve.

 

A képlet egy 45 éves embernél:

Nyugdíjbiztosítás havi díj= A jelenlegi nettó bér * 0,14

 

Ez a képlet azonban csak a 20 éves távra érvényes, egyéni kalkulációért keresse fel biztosítási szakemberünket.

Életbiztosítási kalkuláció

 

Az életben és az életbiztosításnál is egyaránt az egyik legfontosabb tényezők a számok. Ebben a cikkben számos olyan képletet osztottunk meg Önnel, amit mi is nap, mint nap használunk. Biztos észrevette, hogy nagyon sok számítás függ az Ön korától. Személyre szabott egyedi kalkulációkért, és naprakész információkért, kérjen egy 1 órás szakmai konzultációt életbiztosítási szakértőnktől. Ő felkeresi Önt, és garantáltan számokkal megmutatja, hogy milyen életbiztosítást mekkora összeggel érdemes elindítani. Ezzel az 1 órával megalapozhatja élete hátralévő részét.

Ezt a cikket 2545 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555