Életbiztosítás típusok

Verba György

Az életbiztosításokat sokféleképpen csoportosíthatjuk, de a legegyszerűbb, ha a célja, illetve a felhasználása szerint tesszük. Járjunk utána, hogy a különböző célok szerint milyen életbiztosítás lesz a nekünk való!

 

Amikor az egészségünk van a fókuszban

 

A biztosítóknak többfajta szolgáltatása is akad az általunk befizetett díjakért cserébe. Először is itt vannak nekünk a balesetbiztosítások, amelyek azért rendkívül népszerűek, mert relatív alacsony díjakból (havi 1-2 ezer forint) kaphatunk több százezer, sőt milliós térítéseket is. Azt viszont fontos tudni, hogy a betegségekből kialakult sérülésekre nem térítenek, csak baleset miatt. Amennyiben a betegségeink okán is szeretnénk kártérítést kapni, akkor már kockázati életbiztosítást érdemes választanunk, különböző kiegészítésekkel. Egy hétköznapi példán bemutatva, amennyiben vakbél alakul ki nálunk, és meg kell műteni, akkor a balesetbiztosítás nem fog fizetni, viszont a kockázati életbiztosítás igen (műtét után, és a kórházban töltött napok után).

 

Sőt, már nem csak klasszikus értelemben vett fájdalomdíj jellegű életbiztosításokat választhatunk, hanem ún. szolgáltatás alapú egészségbiztosítást is. Ennek sajátossága, hogy nem az egészségügyi szolgáltatások után fizet, hanem magát az ellátást segít megszervezni, hogy sorban állás-, és hálapénz mentesen részesüljön kiemelt egészségügyi ellátásban. A részletekért ide kattintson!

 

A klasszikus életbiztosítások

 

Az életbiztosítás, ahogy a nevében is van, az életünkre vonatkozik. Alap esetben halálunk esetén térít adómentesen az általunk megadott kedvezményezett(ek)nek. Ahogy többször is írtuk fontos, hogy megfelelő mértékű életbiztosítással rendelkezzünk a családunk miatt. Tehát az életbiztosítási összeg tartalmazza az összes tartozásunkat, hitelünket, 1 millió forint temetési költséget, és kb 2-3 éves jövedelmünket.

 

Vannak azonban speciális életbiztosítási szolgáltatások is. ilyen például egy határozott idejű megtakarítás (általában gyermek megtakarításnak szokták javasolni), amikor a biztosító a szerződés lejártáig fizeti a biztosított helyett a díjakat. És el is jutottunk a megtakarításokig.

 

Pénzt szeretnénk gyűjteni

 

Először is hihetetlenül aktuálisak az egyszeri díjfizetésű életbiztosítások, hiszen már pár százezer forinttól el tudjuk őket indítani, akár 2-3 éves távra is, és sokkal magasabb nyereségünk lehet, mintha a bankban tartanánk ezt a pénzt.

 

A rendszer díjas befektetéses életbiztosítások pedig már többnyire inkább befektetési számlák, hiszen van ahol választhatjuk azt, hogy egyáltalán ne legyen életbiztosítási védelem (bár ezt nem javasoljuk). Az ilyen biztosítások közül jelenleg pedig a nyugdíjbiztosítások a legnépszerűbbek, hiszen 20%-os, évente akár 130 ezer forint adókedvezményt lehet rájuk visszaigényelni.

 

Rengeteg lehetőség közül kell választani

 

Összegezve nagyon sok típusa van az életbiztosításoknak, és a típusokon belül is rendkívül széles a tárház. Biztosan több száz ajánlatnak a több száz oldalas feltételeit kéne végigolvasni, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő életbiztosítás(oka)t. Inkább igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, ahol a megbeszélés után szakértőnk a lehető legjobb megoldásokat fogja letenni az asztalára!

 

Ezt a cikket 2017 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555