Életbiztosítás utáni adókedvezmény mértéke

Verba György

Magyarországon az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma a befektetéses életbiztosítás. Sokan választjuk ezeket a megtakarításokat gyermek és nyugdíj célra egyaránt. 2014.01.01-től már léteznek nyugdíjbiztosítások, amelyekre adókedvezményt tudunk igénybe venni. Érdekli,hogy az adókedvezmény által hogyan juthat plusz 4.466.935 forinthoz?

Mi az a nyugdíjbiztosítás?

A nyugdíjbiztosítás a befektetéses életbiztosítások legújabb változata. Nagy előnye egy sima befektetéses életbiztosítással szemben, hogy adókedvezményt igényelhetünk rá, aminek a mértéke csak a mi befizetéseinktől függ. Ráadásul törvényileg szabályozva van, hogy mikor kell térítenie:

    1. Eléréskor (szerződés megkötésekor aktuális nyugdíj korhatár elérése, most 65 év)
    2. Nyugdíjba vonuláskor (korengedményes nyugdíj, 40 év munkaviszony után)
    3. Rokkantság esetén (TB szerint legalább 40%-os rokkantság)
    4. Halál esetén (itt a kedvezményezett részére történik a térítés)

Mit kell tudni az adókedvezményről?

Az adókedvezmény mértéke az általunk befizetett díjak 20%-a, maximum éves szinten 130.000 forint. Ezt az adókedvezményt minden esetben az SZJA befizetésinkből igényelhetjük vissza. Fontos tehát, hogy nem alanyi jogon jár az adókedvezmény a befizetéseink után, hanem rendelkeznünk kell róla az adóbevallásunkban.

További fontos információ, hogyha hamarabb hozzá akarunk férni a nyugdíjbiztosításunkhoz, mint mielőtt szolgáltatna, akkor az összes addig igénybe vett adókedvezményt vissza kell fizetni 20%-os büntetéssel növelten.

Mennyit nyerünk az adókedvezménnyel?

Készítettünk egy összehasonlító táblázatot, hogy megmutassuk Önnek, hogy mekkora befizetésekhez mekkora adókedvezmény párosul. Mivel az adókedvezmény a nyugdíjbiztosításunk egyenlegéhez lesz jóváírva, ezért ez is hozamot termel számunkra. A táblázat szerint egy 25 éves futamidővel kalkulálunk, 8%-os hozam, 3%-os indexálás és 3%-os infláció mellett. Nézzük, mit mutatnak a számok:

Életbiztosítás utáni adókedvezmény mértéke

Életbiztosítás utáni adókedvezmény mértéke

A táblázatban szereplő értékek mind nominálisan értendőek, vagyis a vásárlói értékük kisebb lesz.

Ha egy havi 20.000 forintos megtakarítást veszünk alapul, akkor láthatjuk, hogy a maximális 3.250.000 forint adókedvezményből (25 éves távnál), 1.750.045 forintot használunk ki, ami a hozamokkal együtt 4.466.935 forint pluszt termel meg nyugdíjas megélhetésünkre.

Adókedvezménnyel a magasabb nyugdíjért

A nyugdíjrendszer átalakulása újabb lépcsőfokhoz ért, ez pedig az adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítás. Mint a cikkből is kiderül, ez nem egy rossz kezdeményezés, a saját felelősség vállalásunk az állam révén akár több mint 9 millió forintos jutalmat érhet. Ahhoz, hogy Ön is ki tudja használni az adókedvezmény adta előnyüket, kérjen egy szakmai konzultációt nyugdíjbiztosítási szakértőnktől. Ö egy óra alatt megtalálja Önnek a megfelelő nyugdíjbiztosítást.

Ezt a cikket 2535 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555