Megtizedelheti a lakásbiztosítási díjakat egy új intézkedés

Zubor Zalán

A fogyasztók könnyebb tájékozódását tenné lehetővé, és erősítené a biztosítók közötti árversenyt a fogyasztóbarát lakásbiztosítások bevezetése. Megnéztük, az eddigi nyilatkozatok alapján mit lehet tudni az MNB által tervezett új minősítésről és összehasonlítórendszerről.

Január óta tudható, hogy az MNB a lakáshitelek után a lakásbiztosítások piacán is bevezetne egy fogyasztóbarát minősítést és összehasonlító rendszert. Az ötletet a fogyasztóbarát lakáshitelek inspirálták, a cél a lakásbiztosítások esetében is ugyanaz lenne, mint a kölcsönök szabályozásával: a fogyasztók tájékozódásának segítése és a kedvezőbb szolgáltatások kikényszerítése.

A fogyasztóbarát lakáshitel minősítés bevezetése elsősorban az átláthatóságról szólt: az MNB egy kereshető adatbázist hozott létre, ami a fogyasztóbarát minősítést elnyert termékeket ajánlja az ember figyelmébe. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel védjegyért olyan bankok, takarékszövetkezetek pályázhatnak, akik az MNB szempontrendszerének megfelelő hitelterméket kínálnak. A hitelcél mindenképp a lakásszerzés vagy -építés kell, hogy legyen; a kölcsön futamideje nem haladhatja meg a 30 évet; a termék csak forintalapú, lényeges árfolyamkockázat nélkül igényelhető hitel lehet, havonta azonos összegű törlesztőrészletekkel és maximum 3,5 százalékpontos kamatfelárral.

A fogyasztóbarát lakásbiztosításokról a kormány egyelőre nem tett közzé hivatalos kritériumrendszert, hogy milyen feltételek alapján minősülne egy szolgáltatás fogyasztóbarát lakásbiztosításoknak, arra egyelőre leginkább a döntéshozók nyilatkozatai alapján következtethetünk.

Csökkentenék a biztosítók profitját

A Növekedés.hu-nak adott januári interjúban Kandrács Csaba, az MNB pénzügyi szervezetekért felelős ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a lakásbiztosítások terén ma nem olyan élénk a verseny, mint más piaci szegmensekben, például a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) területén. Emiatt az árverseny sem olyan erős, mint a többi területen, így a fogyasztók kevés kedvező lakásbiztosítás közül válogathatnak.

A verseny élénkítésének egyik eszköze lehet a fogyasztóbarát lakásbiztosítás minősítés bevezetése. „Két út lehetséges a verseny élénkítésére” – mondta Kandrács Csaba.

„A fair, etikus élet- és nyugdíjbiztosítási szabályozásnál már megbizonyosodtunk arról, hogy ajánlásokkal, felügyeleti szabályozó eszközökkel is jó irányba tudjuk terelni a piacot. Másrészt viszont a hitelintézeti szektorban bevált, követhető jó példává lett az MNB fogyasztóbarát lakáshitel kezdeményezése is. Felvethető akár az is, hogy az utóbbi mintájára létre lehetne hozni egy fogyasztóbarát lakásbiztosítási terméket is.”

Mint mondta, az MNB az új minősítésről az év második felében hoz majd döntést. Kandrács Csaba elmondása szerint általános cél, hogy a biztosítók termékkínálata fogyasztóbarátabbá váljon, ami persze a biztosítók bevételeit is csökkentené. Mint mondta: a cél, hogy a cégek profitját mérő legfontosabb mutatószám, a tőkéhez viszonyított megtérülés (ROE) a mostani 24 százalékról 10-15 százalékra csökkenjen.

Az interjú alapján felmerülhet megoldásként az is, hogy az MNB a lakásbiztosítások piacán is olyan tételes szerződés- és káradatbázist építsen fel, amilyen már a kgfb-piacon bevezettek. Ennek segítségével a biztosítók anonim módon át tudnák tekinteni a piacon a kárhányadok alakulását, így pontosabb díjkalkulációkat tudnának készíteni, ami a fogyasztók számára versenyképesebb árakat eredményezne.

Öt biztosító uralja a piacot

Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője az ECHO TV Jó reggelt című műsorában megerősítette, hogy gondolkodnak a fogyasztóbarát lakásbiztosítás bevezetésén. A minősítés fontosságát ő is a verseny hiányával indokolta, szerinte ez a változás a kisebb piaci szereplőket segítené, amire azért van szükség, mert ma a lakásbiztosítások 70 százalékát az öt vezető biztosító egyikénél kötik. Hozzátette: szabályozó eszközök is szóba jöhetnek a lakásbiztosítások piacán, például hasonló korlátozásokra, mint amiket a fogyasztóbarát lakáshitelek esetén írtak elő: maximális költségek vagy határidők előírása az ügyintézésre (ez a lakásbiztosítások esetén azt jelentené, hogy a károk rendezésére írna elő egy maximális időintervallumot az MNB).

Márciusban a Portfolio Biztosítás 2019 konferenciáján további részleteket árult el a fogyasztóbarát lakásbiztosításokról Szebelédi Ferenc, a jegybank főosztály-vezetője. Mint mondta, a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek mintájára az MNB egy minőségbiztosítási rendszert állít fel a lakásbiztosításoknál is, amivel lehetővé tenné a biztosítási termékek könnyű összehasonlítását. Új, minden biztosítóra vonatkozó szabályokról ugyanakkor Szebelédi Ferenc nem beszélt, ugyanakkor azt mondta, a fogyasztóbarát minősítésről és az összehasonlítást könnyítő rendszerről hamarosan megszületik a döntés, az MNB egyelőre még a részletekről egyeztet a biztosítókkal.

Megkönnyítené az összehasonlítást

A biztosítók, úgy tűnik, nem zárkóznak el az ötlettől. Kisbenedek Péter, az Allianz Biztosító elnök-vezérigazgatója az Azénpénzem.hu-nak adott interjúban úgy nyilatkozott, az MNB elképzelése „nem fog őrületes lavinát elindítani”, de valóban felrázhatja a piacot, fellendítheti például a lakásbiztosítások online értékesítését.

Mint mondta, az MNB ötletének fő előnye az lenne, hogy megkönnyítené az ügyfelek számára az egyes biztosítók termékeinek összehasonlítását, ezáltal transzparenssé tenné a valós árakat. Ez a biztosítóknak önmagában nem lenne jó hír, hiszen a nagyobb átláthatóság növelné az árversenyt is, igaz, leginkább csak az új kötéseknél és az online kötéseknél hozna változást.

„Ha elvonatkoztatok az önös érdekeimtől, akkor azt mondhatom, hogy fogyasztóvédelmi szempontból jogos lépés az MNB részéről, hogy próbálja a piacot transzparensebbé tenni. Amit alapcsomagként definiáltak, abban pontosan benne vannak azok a fedezetek, amik az emberek számára szükségesek a mai magyar viszonyok között” – mondta Kisbenedek Péter.

A napokban Nagy Koppány, az MNB igazgatója megerősítette, hogy a tervezet még mindig konzultációs szakaszban jár, ezért bővebb infókkal nem tudott szolgálni. Amint lesznek fejlemények, beszámolunk róluk.

Ha életbiztosítással, megtakarítással kapcsolatos kérdésed van, fordulj hozzánk bátran a lenti űrlap segítségével!

Ezt a cikket 1069 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555