Hogyan használjam a megtakarítás kalkulátort?

Verba György

Aki valamilyen megtakarítást szeretne indítani magának, annak az első dolga, hogy keres egy számolóprogramot és nekiáll kalkulálni.Ezzel mi magunk is tisztában vagyunk, ezért már a főoldalunkon van lehetőség egy előzetes kalkulációt elkészíteni. Ön használta már megtakarítás kalkulátorunkat? Ebben a cikkben leírjuk, hogyan érdemes használni, mit számol, és azt hogy, hogyan értelmezzük a kapott választ.

Milyen célra jó a megtakarítás kalkulátor?

Ez a megtakarítás kalkulátor tulajdonképpen közép és hosszú távra kalkulál, egész pontosan 10 évtől 40 évig. Ideális támpontot ad nekünk akár egy gyermekcélú megtakarításhoz vagy egy nyugdíj előtakarékossághoz. Nincs is más dolgunk, mint kiválasztani, hogy havonta mekkora összeget szeretnénk félretenni, és hogy mennyi ideig, majd rákattintani a „kalkuláció indítása” gombra.

Hogyan számol a kalkulátor?

A megtakarítás kalkulátor nettó 8%-os éves átlaghozamot feltételez, és egy befektetéses életbiztosítás szerint kalkulál. Fontos tudni, ahogy több helyen is írtuk, mi csak a legolcsóbb Unit linked életbiztosításokat preferáljuk, tehát azokat, amelyeknél a TKM 3% körüli, vagy alacsonyabb. A megtakarítási kalkulátor is így számol. A kalkulátor viszont nem számol a lehetséges eseti befizetésekkel, amelyekkel növelhetjük a lejárati összeget. Természetesen, ha igényli, személyre szabott megoldást  tudunk számolni Önnek, legyen szó akár TBSZ számláról, önkéntes nyugdíjpénztárról, NYESZ-ről, vagy befektetéses életbiztosításról.

Mit jelent az eredmény?

Amikor rákattintottunk a „kalkuláció indítása” gombra, egy egyszerű és érthető üzenet ugrik fel.  Az első érték, amit eredményül kapunk, az a hozamokkal növelt lejárati összeg, vagyis számértékileg ekkora lesz a megtakarítás végén a rendelkezésünkre álló pénzmennyiség. A második sorban megmutatja, hogy átlag éves nettó 8% hozammal kalkulált a program. A harmadik sorban pedig megtaláljuk, hogy 15 évig havonta mekkora összeget tudunk felélni ebből jelenértéken. A jelenérték azt jelenti, hogy a mai vásárlói értéknek megfelelő összeg, vagyis ez már egy inflációval csökkentett pénzmennyiség. Amint végignézte a kapott adatokat, máris lehetősége van ajánlatot kérni szakértőnktől.

Mire érdemes figyelni?

Nagyon nehéz belőni pontosan, hogy mekkora összeget tudunk megtakarítási célra fordítani, és a pontos célhoz igazítani. Ezt sajnos nem tanítják meg nekünk az iskolában, pedig nagyon hasznos lenne. Pontos tervezéssel időt, energiát és pénzt nyerhetünk. Mi a „kevesebb néha több” elvet követjük, inkább alacsonyabb összeggel indítsuk el megtakarításunkat, de azt biztosan végig tudjuk fizetni.

Hogyan lesz a kalkulációból konkrét ajánlat?

Reméljük ezzel a cikkel segítettünk Önnek, hogy megfelelően tudja használni megtakarítás kalkulátorunkat. Leírtuk, hogy mire használjuk és hogy hogyan. Azonban a kalkuláció csak egy erős támpontot ad számunkra, hogy körülbelül mekkora összeget kaphatunk, vagy, hogy mekkora összeget érdemes megtakarítanunk havi szinten. Ahhoz, hogy ezek a számok konkrétumokká váljanak, és ne Önnek kelljen 3-400 lehetőséget egyénileg végignéznie, nem kell semmi különöset tennie, mindössze egy adatlapot kitölteni. Ennek segítségével szakértőnk felveszi Önnel a kapcsolatot rövid időn belül.

Ezt a cikket 2584 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555