Hogyan tudom megkülönböztetni az életbiztosításokat?

Verba György

Egy adott életbiztosítási megoldás mellett általában két okból szoktuk letenni a voksunkat. Egyrészt fontos az, hogy egészségünket és testi épségünket bebiztosítsuk, másrészt hosszú távú öngondoskodási lehetőséget keresünk.
Az életbiztosítási típusok között viszont nem könnyű kiigazodni a laikus számára, pedig a szerződés megkötése előtt feltétlenül szükséges, hogy a választott konstrukció részleteivel tisztában legyünk. Ebben próbál segítséget nyújtani rövid írásunk is.

Az életbiztosítások típusai

Kockázati életbiztosítás

A kockázati életbiztosítás az életbiztosítások egy hagyományos fajtája, ezért gyakran a csoportosítás szerint megtaláljuk a klasszikus életbiztosítások között. Már a nevéből is adódik, hogy kifejezetten kockázati esemény bekövetkezte után fizet, amely legtöbbször haláleset, de lehet rokkantság, kritikus betegség, kórházi tartózkodás is. Ha biztosítási időszak alatt ilyen esemény nem következik be, akkor a befizetett díjak gyakorlatilag elvesznek.

Elérési életbiztosítás

Az elérési életbiztosítás keretén belül a biztosító akkor fizet térítést, ha a biztosítási időszak végén a biztosított életben van. Ez viszont már igen csak elavult konstrukciónak számít, hiszen a biztosítási díj a legtöbbször nem sokkal több, mint a befizetett díjak összege. Elérési biztosítás megkötését tehát egyáltalán nem javasoljuk, valamint annak, aki ilyesfajta szerződéssel rendelkezik, érdemes a szerződését optimalizálni, azaz egy testhezállóbbra váltani.

Vegyes életbiztosítás

A vegyes életbiztosítás az elérési és a kockázati életbiztosítás szolgáltatásait egyesíti. Ez azt jelenti, hogy a biztosító eléréskor és a biztosított halála esetén is térítést nyújt. A vegyes életbiztosítás tehát megtakarítási és életbiztosítási funkciót is magába foglal, mégis igaz, hogy létezik ennél jobb megoldás minkét esetre.

Unit-linked, megtakarítással kombinált életbiztosítás

A unit-linked életbiztosítás kapcsán a szerződő szabad kezet kap, hogy a befektetése portfólióját összeállítsa, mellette pedig életbiztosítási védelemben is részesülhet. Ez utóbbi igénylése egyébként nem kötelező, tehát a szerződést megköthetjük kizárólag, magas hozamkilátások mellett megtakarítási célra is. Ez azt jelenti, hogy kiválóan alkalmas lehet gyermek-, nyugdíj-, és lakás előtakarékosságra is.
Ha szeretne többet is megtudni az életbiztosítások működéséről, kérjen ajánlatot tanácsadóinktól, akik feltett kérdéseire készséggel válaszolnak egy személyes találkozás keretén belül.

Ezt a cikket 2685 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555