Jó hír: jönnek a fogyasztóbarát otthonbiztosítások

Zubor Zalán

Ha most tervezünk lakásbiztosítást kötni, érdemes lehet megvárni az MNB új, fogyasztóbarát otthonbiztosításokat minősítő sztenderdjeinek bevezetését. A hamarosan életbe lépő módosításoknak köszönhetően az ügyfélnek több lehetősége lesz a lakásbiztosítások összehasonlítására, ráadásul új, kedvezőbb feltételekkel biztosíthatja ingó és ingatlan vagyonát.

A lakásbiztosítás olyan biztosításokat jelent, amelyek valamilyen, az ember vagyonát érő kár esetén nyújtanak térítést. A legtöbb lakásbiztosítás alapvetően az alábbi, gyakran előforduló, véletlen okozta károk esetére nyújt védelmet:

  • Tűz, robbanás, villámcsapás;
  • vihar, felhőszakadás, árvíz;
  • hónyomás, jégverés;
  • földrengés, fölcsuszamlás, kő- és földomlás, üregbeomlás;
  • idegen jármű ütközése, légijármű ütközése, idegen tárgy rádőlése.

A kiegészítő fedezetek tartalmazhatnak térítést a szándékos károkozás (betörés, rablás, vandalizmus) és egyéb károk (például vízkár, elektromos kár) esetére, rendelkezhet kiegészítő szolgáltatásokkal (például balesetbiztosítás, felelősségbiztosítás), valamint fedezhetik a kár járulékos költségeit, például ideiglenes lakás költségeit.

A lakásbiztosítás az egyik legnépszerűbb biztosítástípus Magyarországon, ma a lakások mintegy 70 százaléka rendelkezik valamilyen biztosítással. Ezekért általában fix éves díjat kell fizetni, ami átlagosan 30 ezer forint körül mozog, de természetesen aszerint alakul, mekkora, mikori építésű, milyen jól felszerelt lakásról van szó, valamint hogy választott-e az ügyfél kiegészítő biztosítást.

Mi az az MFO?

A lakásbiztosítások piacán jelentős változást hozhat, hogy az MNB idén – a biztosítások közül először – itt vezeti be a fogyasztóbarát minősítési rendszert. Ilyen fogyasztóvédelmi célú minősítési rendszert elsőként a lakáshitelek között vezettek be, ami elsősorban szigorúbb feltételeket szabott az ügyféltájékoztatás és az árfolyamkockázat terén.

A fogyasztóbarát lakáshitel minősítés megszerzése érdekében a hitelintézetek pályázhattak az MNB-nél saját hitelkonstrukcióikkal (a lehetőséggel lelkesen éltek is a biztosítók, és a fogyasztók között is rendkívül népszerűvé vált: ma az újonnan felvett lakáshitelek mintegy 60 százaléka a minősített fogyasztóbarát hitelek közé tartozik). Ez a lakásbiztosítások esetében sem lesz másként: január 10-étől a biztosítók már pályázhatnak saját biztosításaikkal a fogyasztóbarát hitel címért.

Ennek nyomán várhatóan már az idei első negyedévben elérhetők lesznek a fogyasztók számára a minősített fogyasztóbarát biztosítások.

A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) minősítés célja elsősorban az, hogy a fogyasztók a pénzükért cserébe magas színvonalú szolgáltatást nyújtsanak, és hogy a szerződéskötés és az ügyintézés során minél könnyebben kapjanak hasznos tájékoztatást – elvárás például, hogy a biztosítók teljes mértékben digitálisan kommunikáljanak az ügyféllel, a nyilatkozatok kárrendezési dokumentumok beadásán át egészen a szerződés felmondásáig vagy módosításáig.

Előírás a bővített alapcsomag

Az MNB tájékoztatása szerint előírnak bizonyos minimum szolgáltatási sztenderdeket is.

Elvárás például az úgynevezett bővített alapcsomag, mely kiterjed minden, a háztartásokat egzisztenciálisan fenyegető kockázatra, és a most megszokott biztosításokhoz képest kevesebb kártípust zár ki a térítések sorából.

Az alapcsomagnak tartalmaznia kell a piacon szokásos valamennyi környezeti csapás és külső okra visszavezethető 15 alapkockázatot (tűz, vihar, villámcsapás stb.), valamint még 5 olyan gyakori kockázatot, melyek általában csak kiegészítőként érhetők el (mint a már említett betörés- vagy vízkár).

Szintén előírás, hogy az MFO-nak lehetővé kell tennie, hogy speciálisan egy-egy kártípusra kössön az ügyfél kiegészítő biztosítást.

Vagyis ha az alapszolgáltatás mellé kifejezetten szeretnénk például a kertet biztosítani, akkor nem kell egy komplex kiegészítőcsomagot megvennünk mindenféle egyéb, számunkra nem fontos biztosításokkal. Köthetünk biztosítást egy-egy konkrét kártípusra is (ez egyébként már most is lehetséges több biztosítónál, az újdonság az, hogy az ilyen biztosítások elnevezése egységes lesz, a fogyasztó könnyebben összehasonlíthatja az egyes konstrukciókat ár-érték arány szempontjából).

Egyszerűbbé válhat az ügyintézés és a kárrendezés

A biztosítási konstrukciók esetén általában kisebb problémát jelentenek az ügyfelet érintő különböző rejtett költségek, amelyek például az életbiztosítások terén jellemzők. Ügyintézési problémák, viták inkább a kárrendezés szakaszában fordulnak elő, és előfordul, hogy a biztosító nem veszi fel időben a kapcsolatot az ügyféllel, ami komoly gond lehet, ha például el kell hagyni a lakást, vagy azonnal fizetni kellene a szerelőt. Emiatt előírás, hogy az MFO minősítés érdekében a biztosító munkatársa 5 napon belül megérkezzen a kárszemlére, majd a kárkifizetés megindítása az utolsó szükséges dokumentum beérkezését követő 5 munkanapon belül megtörténjen. Kárrendezés során az MFO termékek esetében tételesen be kell mutatni, hogy a biztosító mi alapján határozta meg a kártérítés összegét.

Amennyiben jelenleg nincs még lakásbiztosításunk, érdemes lehet megvárni, amíg az MNB közzéteszi az MFO minősítést elért biztosítások listáját – erre akár már idén januárban sor kerülhet. Ekkor már jó eséllyel előnyösebb konstrukciók közül választhatunk, és több lehetőségünk lesz összehasonlítani az egyes biztosítások feltételeit. Ugyanakkor annak sem kell izgulnia, akinek már van otthonbiztosítása, ugyanis jegybanki elvárás az is, hogy a biztosítónál tegyék lehetővé, hogy az MFO-ra váltó ügyfelek régi lakásbiztosításaikat még a szerződéses évforduló előtt megszüntethessék.

Ezt a cikket 861 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555