Kockázati életbiztosítás

Az életbiztosításokat alapvetően kétféléképpen lehet csoportosítani: az első csoportba tartoznak az ún. kockázati életbiztosítások, amiket elsősorban egészség- és életvédelmi célból kötnek az emberek. A második csoportba a megtakarítási céllal kötött életbiztosítások tartoznak, amelyeket előtakarékossági célból indítanak. Utóbbi is tartalmaz kockázati díjrészt, ám ez sokszor elhanyagolható mértékű, hiszen a megtakarítás a fő cél, nem a kockázati védelem.

Mikor érdemes kockázati életbiztosítást kötni?

A kockázati életbiztosítás legfontosabb jellemzője, hogy csakis akkor fizet, ha a futamideje alatt biztosítási esemény (halál, rokkantság, baleset stb.) következik be, ennek hiányában viszont a lejáratkor kifizetés nélkül megszűnik. Pontosan ezért ez a fajta életbiztosítás megtakarítási célra egyáltalán nem alkalmas. Olyankor javasolható, ha váratlan események ellen akarod bebiztosítani magad, pl. magas összegű hitellel rendelkezel, vállalkozásod van, családot tartasz fenn. A tartam nélküli kockázati életbiztosítás ráadásul cégek esetén vagy csoportosan kötve adómentesen adható és elköltségelhető, így a cafetéria-rendszer egy alappillérét képezheti.

A kockázati életbiztosítás jellemzői

A kockázati életbiztosításnál rendszeres díjért cserébe biztosítanak védelmet váratlan kár (legtöbbször betegség, baleset és halál) esetére. A havi díj függvénye, hogy mekkora értékben leszel jogosult térítésre. Havi néhány ezer forintért cserébe 10-20 millió forintos összeget is téríthet a biztosító. Hogy milyen biztosítási díjért cserébe kapod meg az adott ajánlatot, az függ többek közt az életkorodtól, nemedtől, egészségügyi állapotodtól, munkakörödtől és más egyebektől is. Fontos odafigyelni arra, hogy az adott kockázati életbiztosítás milyen káresemény során térít és milyen mértékig. Ha közlekedési balesetre biztosítod be magad, akkor egy otthoni balesetnél nem fognak téríteni. Betegség esetén sem mindegy, milyen betegségek esetében milyen ellátás biztosítását vállalják. Ezért javasoljuk, hogy a szerződés aláírása előtt légy nagyon körültekintő, és kérd ki szakértők véleményét.

Mire nem alkalmas a kockázati életbiztosítás?

A kockázati életbiztosítás nem alkalmas megtakarításra vagy öngondoskodásra, sem bármilyen jellegű hosszútávú tőkeképzésre, mivel egyetlen célja, hogy biztosítékot adjon baj esetére. Ha nyugdíj-előtakarékosság a cél, a gyermekeid/unokáid jövőjét szeretnéd megalapozni, vagy szabadon felhasználható tartalékot képeznél az évek alatt (opcionális biztosítási védelemmel), akkor a kockázati életbiztosítások helyett inkább a befektetési életbiztosításokat célszerű választani. A kalkulátor segít kiszámolni, hogy megtakarítási célok esetén mennyit kell félretenni céljaid eléréséhez, a kalkuláció után pedig néhány kattintással kérheted további segítségünket is. Szakembereink az ország bármely területén segítenek kiválasztani a céljaidhoz leginkább illeszkedő kockázati vagy megtakarításos életbiztosítást.

Ezt a cikket 2778 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555