Még a lakáshitel önrészéhez is hosszú évekig kell spórolni a fiataloknak

Zubor Zalán

Elvileg megéri a lakáshitelt felvenni, a gyakorlatban azonban rendkívül nehezen juthat ma lakáshoz egy magyar fiatal. A legnagyobb nehézséget az önrész előteremtése jelenti, amiben a CSOK csak bizonyos esetekben segít.

Bár csaknem mindenki saját lakásra vágyik, az albérletet pedig kényszermegoldásnak tartja, ma egy pályakezdő fiatalnak még hitelből is alig van esélye lakást vásárolni. Különösen nehéz helyzetben vannak azok, akik a munka miatt költözni kényszerülnek, mivel az emelkedő albérletárak mellett aligha marad pénz lakáscélú megtakarításra. Ez köszönhető a magas négyzetméteráraknak, a növekvő bérleti díjaknak, valamint a hitelpiac jellegzeteségeinek.

Évekig kell spórolni, hogy egyáltalán hitelt vehessünk fel

Jogszabályi előírás, hogy az ingatlanfedezet forgalmi értékének legfeljebb a 80 százaléka vehető fel hitelként, tehát minimum 20 százalék saját erő szükséges a hitelfelvételhez. Azaz például egy 28 millió forintos, budapesti garzonlakás megvételéhez is 5,6 millió forinttól lehet csak hitelt felvenni. De ha valaki most kezd el egy ilyen lakásra spórolni, a valós költség ennél nagyobb lehet, hiszen figyelembe kell venni a lakásárak emelkedését is, ez az eddigi tendenciák alapján évi 10 százalék körül lehet.

Gyakori kérdés, hogy melyik éri meg jobban, az albérlet vagy a saját lakás vásárlása, akár hitelre. Többnyire azonban ha egy pályakezdő fiatal nem kap segítséget a szülőktől, a lakásvásárlásra aligha van esélye. Az Ingatlan.com elemzése szerint ha átlagos fizetéssel és bérleti díjakkal számolunk, és feltételezzük, hogy a szülőknél lakva képes félretenni a lakbérnek megfelelő összeg felét, akkor is 4-5 év spórolásba telik csak az önrész összegyűjtése.

Így lehet befektetés a hitel

Felmerül a kérdés, hogy ha úgyis évekig gyűjtögetni kell, érdemes-e egyáltalán hitelt felvenni, nem érdemes-e akkor már várni még néhány évet, hogy összegyűljön a teljes ár.

Induljunk ki az OTP Ingatlanpont májusi elemzéséből: az OTP egy olyan esetet vizsgált, ahol a vásárló 13 millió forintos önrészt fizetett, amihez 10 éves futamidőre igényelt fix kamatozású, 15 millió forint hitelösszegű lakáshitelt, 5,4 százalékos teljes hiteldíjmutatóval (THM). Így kamatokkal együtt a futamidő végén a lakás teljes ára 33,4 millió forint lesz.

Ez ugyan soknak tűnik, de valójában még így is jobban megérheti hitelt felvenni, mintha 10 évig gyűjtögetne valaki ugyanerre a lakásra, éppen a már említett lakásdrágulás miatt. A mostani tendenciák alapján egy 28 milliós lakás 10 év múlva 37,6 millió forintra drágulhat, de persze az is előfordulhat, hogy a lakásárak reálértékben stagnálni kezdenek. Hozzá kell venni azt is, hogy egy ilyen budapesti lakás átvétele után (ha az illetőnek korábban nem volt lakása) vagyonszerzési illeték fizetendő. Ez a lakás teljes árának 4 százaléka, esetünkben 1,12 millió forint.

Hosszabb futamidő esetén persze könnyebben megfizethető törlesztőrészletekkel kalkulálhatunk, a mérleg másik serpenyőjében a nagyobb összköltség áll, illetve az, hogy a lakáspiac időközben bedőlhet, és a lakás értéke nem növekszik tovább, vagy akár csökkenhet is az eredeti vételárhoz képest.

Mire elég a CSOK?

Ahogy a példa mutatja, a fiatalok lakásvásárlása során a legfőbb kérdés az, hogy képesek-e kifizetni az önrészt. Ebben kis segítséget jelenthet a CSOK, amit azonban csak bizonyos esetekben fogadnak el önerőként a bankok. A pénzintézetek többsége csak a már meglévő gyermekek után igényelt (azaz biztosan az ügyfél zsebében maradó) CSOK-ot fogadja el önerőként, a vállalt gyermekekre kapott megelőlegező CSOK-ot csak a pénzintézetek egy része tekinti önerőnek.

Azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy a CSOK számos kötelezettséget ró az igénylőkre: 10 évig például a választott lakásban kell lakni, ha pedig az ún. megelőlegező CSOK-ot igénylik a szülők, akkor a vállalt gyermeknek még a határidő lejárta előtt meg kell születnie (1 gyermek esetén 4, 2 gyermek esetében 8, míg 3 gyermeknél 10 év a határidő). Ha a feltételek nem teljesülnek, az állami támogatást kamatostul vissza kell fizetni.

A CSOK, bár némileg enyhít a lakáshelyzeten, láthatóan nem univerzális megoldás, és a fiatalok nagy része továbbra is szülői segítséggel, illetve öröklés útján tud csak saját lakáshoz jutni, különösen Budapesten. A TogetherMoney angliai pénzintézet 34 európai városra kiterjedő felmérése szerint Budapestnél csak két városban, Moszkvában és Kijevben nehezebb a pályakezdők lakásszerzése. A felmérésben azt vizsgálták, hogy az átlagkereseteket, a jelzáloghitelek kamata és a törlesztőrészletek a keresetek mekkora hányadát teszik ki, valamint kalkuláltak a megélhetési költségekkel is. A legjobb esélyekkel a felmérés szerint Brüsszelben juthatnak lakáshoz, ezt követi Bern és Koppenhága.

Az önerő összegyűjtésében segíthet egy életbiztosítás

Ha maradunk az 5,6 millió forintos önerőnél, akkor ezt egy jól megválasztott életbiztosítással, évi 6-7% átlaghozam mellett 10 év alatt össze lehet gyűjteni havi 30.000 forintból. Természetesen meggyorsítható a folyamat, ha többet is félre tudsz tenni erre a célra. Kalkulátorunk segítségével kiszámolhatod a saját adataiddal, mennyi időbe telne összeszedni az önerőt, ha nem csak a bankszámlán gyűjtenéd a pénzt.

Egy ingyenes tanácsadás keretében szakértőink egyike is szívesen segít neked a lehetőségek sorra vételében és a döntésben.

Ezt a cikket 1080 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555