Megtakarítás életbiztosítással? Olcsóbb, mint valaha

Richter Ádám

Több mint egy éve vezették be az etikus életbiztosítási koncepciót, melynek hatására a költségszintek sokat csökkentek, a termékek átláthatóbbá váltak, és mintha az életbiztosítások iránti bizalom is tovább nőtt volna. Ha megtakarítást vagy befektetést keresel, akkor olvass tovább, mert ezek igazán jó hírek a számodra!

Néhány évvel ezelőtt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), aki jelen esetben az illetékes szabályozó és ellenőrző szerv, úgy döntött, hogy új intézkedéseket vezet be a megtakarítással egybekötött életbiztosítások piacán.

Fontos tehát hangsúlyozni, hogy megtakarításokról van szó, nem pedig klasszikus kockázati életbiztosításokról, amelyeknél ha nem történik baj, x idő után megszűnnek kifizetés nélkül. A megtakarításban kapott pénzt mindenképp megkapod a futamidő végén, nem kell hozzá balesetnek vagy halálesetnek történnie.

Átláthatóvá váltak a költségek

És mint minden megtakarításnak, ennek is vannak költségei. Az MNB első intézkedése az volt, hogy létrehozták a Teljes Költségmutatót (TKM), és kimondták, hogy ebben a százalékos mutatóban minden költségnek benne kell lennie (éves átlagköltségként). Ez már önmagában is példátlanul transzparenssé, és éppen emiatt összehasonlíthatóvá tette az életbiztosításokat.

Maximalizálták a költségeket

Az MNB azonban nem állt meg itt, hanem bevezette az etikus koncepciót, ami maximálta a TKM-eket, vagyis a költségeket. Ettől a TKM-limittől csak kifejezetten indokolt esetben térhet el a biztosító, de ilyenkor is csak bizonyos keretek között. Ez az intézkedés meg is hozta a hatását.

A biztosítók 134 konstrukciót vezettek ki, és 170 új terméket vezettek be, amelyek már teljes mértékben megfeleltek az MNB szigorú előírásainak. Az életbiztosítások átlagos költsége 4,23%-ról 3,55%-ra csökkent, ami nagyon is sokat jelent. 1%-nyi költség ugyanis több millió forintos eltérést okozhat a lejárati összegben – pozitív és negatív irányban egyaránt. Ezzel tehát mindenképp az ügyfelek jártak jól.

Talán a bizalom jele, hogy a tavalyi év során 172 368 darab biztosítást kötöttek az emberek. Az átlag befizetések 11,6%-kal nőttek, vagyis az emberek egyre többet mernek életbiztosításba fektetni. Valószínűleg az is kiváló ösztönző, hogy az életbiztosítások általában magasabb hozamokat termelnek, mint amennyit a bankok kamatok formájában kínálni tudnak. És ilyenkor az 1% alatti alapkamat sokszorosáról beszélünk.

Feltörekvőben a nyugdíjbiztosítások

Meglepő fordulat, hogy az új szerződések díjbevételének 21%-át a nyugdíjbiztosítások adták. Ezek ugyanúgy a megtakarításos életbiztosítások csoportjába tartoznak annyi különbséggel, hogy

  • a lejárati idő vége a nyugdíjkorhatár kezdete,
  • évente akár 130 ezer Ft adókedvezmény jár mellé.

További örvendetes hír, hogy az életbiztosítási szerződések egyre hosszabb élettartamot tudhatnak magukénak. A szabályozás előtt 6,42 év volt az átlagos megtartási időtartam, ami közben 8,08 évre nőtt. Ez már egész jól megközelítette a kitűzött 9,7 éves célt.

Ilyenek a nálunk kötött szerződések

Mi örülünk a fejleményeknek, és támogatunk minden olyan szabálymódosítást, ami az átláthatóságnak, megbízhatóságnak és az etikus koncepciónak kedvez. A nálunk indított szerződések 99%-át meg tudtuk tartani, mert nem engedünk bármit megkötni, másrészt ápoljuk is az ügyfeleinket – abban bízunk, hogy a teljes életbiztosítási piac eljut majd egyszer erre a szintre.

Ha a banki kamatok többszörösét szeretnéd elérni, akkor érdemes elgondolkoznod egy megtakarításos életbiztosítás elindításán. Évente százezren tesznek hasonlóan, és ráadásul a megtakarítási termékek egyre olcsóbbak, egyre nyereségesebbek.

A választás tétje továbbra is óriási

Ez még nem azt jelenti, hogy mindegy, melyiket választod. 170 konstrukció közül nem mind egyformán jó. Meg kell találni azt, ami az igényeidhez leginkább illik, mert mindenkinek más lesz a jó megoldás.

Mi azért vagyunk, hogy ebben segítsünk! Jelentkezz egy ingyenes tanácsadásra, és olyan megoldást keresünk neked, amivel a 4-6%-os átlaghozam sem lehetetlen!

Ezt a cikket 1552 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555