Megtakarítás nyugdíjas évekre

Verba György

Amikor nyugdíj megtakarításról beszélünk, akkor szinte mindig az jön szóba, hogy mennyi pénzt kell félretenni, hogy ne kelljen kevesebb pénzből élnünk. Egy fontos szempontról azonban kevesebb szó esik, ne mindegy, hogy hány éves megélhetésre gyűjtünk, most ezt fogjuk részletesen elemezni.

 

A nyugdíj megtakarítás fontossága

 

Azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy megfelelő mértékű nyugdíj megtakarítás nélkül jelentősen kevesebb pénzből kényszerülünk megélni, mint korábbi életünk során.  Az állam ezért különböző megtakarításokat is 20%-os adókedvezménnyel támogat. Ezek segítenek, hogy alacsonyabb összegekből is fel tudjuk építeni a nyugdíj kiegészítésre szánt tőkénket.

 

A nyugdíj megtakarítás első lépése

 

A tervezés. Készítenünk kell egy pontos kalkulációt, hogy mekkora állami nyugdíjra számíthatunk, illetve, hogy mekkora nyugdíj kiegészítésre van szükségünk. Ezek a számok egyértelműek, és ezáltal előre tervezhetően fel tudunk készülni a nyugdíjas évekre, van azonban egy változó tényező, amiben nekünk kell döntetnünk.

 

Hány évre tervezünk nyugdíjas korunkban?

 

Jelentős különbség keletkezhet a nyugdíj megtakarításunkra vonatkozóan, abból fakadóan, hogy hány évre tervezünk. Készítettünk egy nyugdíj kalkulációt, ami megmutatja, hogy a 10 éves és a 15 éves tervezés közt mekkora a különbség. Egy 25 éves megtakarítási időszakkal számoltunk, éves 8% hozam, és 3-3%-os infláció és indexálás mellett. A járadék kifizetés alatt pedig a fennmaradó összeg évente 6%-os hozamot termel.

 

Megtakarítás nyugdíjas évekre

Megtakarítás nyugdíjas évekre

 

Egy havi 20.000 forintos megtakarítás esetén 10 évre havi 123.898 forinttal egészíthetjük ki a nyugdíjunkat, míg 15 éves távon ez csak havi 93.892 forintos nyugdíj kiegészítést jelent, pedig ugyanannyi időre, ugyanannyi pénzt tettünk félre.

 

Pontos célok, pontos kalkuláció

 

Az egész nyugdíj megtakarítás alfája és omegája a tervezés, és a pontos számítás. Ebből a cikkből egyértelműen kiderül, hogy azt is fontos meghatározni, hogy nagyjából hány évet szeretnénk finanszírozni a nyugdíj megtakarítással. Igényeljen egy személyes konzultációs időpontot, hogy nyugdíj megtakarítási szakértőnk felkeresse Önt, és segítse a pontos tervezést, és elvégezze a megfelelő számításokat!

Ezt a cikket 2431 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555