Milyen a jó nyugdíj megtakarítás?

Verba György

2014-ben a magyar állampolgárok kiemelt figyelmet mutatnak a különböző nyugdíj megtakarítások iránt. Ez köszönhető annak, hogy az állami nyugdíj már nem jár alanyi jogon, és annak is, hogy létrejöttek az államilag támogatott nyugdíjbiztosítások. Ez arra sarkallt bennünket, hogy megmutassuk milyen tényezők határoznak meg egy jó nyugdíj megtakarítást.

 

Az adókedvezmény

 

Azzal, hogy a létrejöttek a nyugdíjbiztosítások már 3 államilag támogatott nyugdíj megtakarítási formából választhatunk. (az önkéntes nyugdíjpénztár és a NYESZ a másik kettő) Az adókedvezmény mértéke a befizetéseink 20%-a, de mindenhol más a legmagasabb visszaigényelhető összeg, erről itt írtunk részletesen. Ez egy olyan plusz érték, amit mindenképp érdemes kihasználni.

 

A hozamok

 

Minden megtakarításnak, így a nyugdíj előtakarékosságoknak is az a célja, hogy a lehető legnagyobb nyereséget érje el számunkra. A nyugdíjbiztosításnál mi állítunk össze portfóliót, a NYESZ-nél már egyenesen mi magunk kereskedünk, míg az önkéntes nyugdíjpénztárnál államilag szabályozott portfóliók közül választhatunk.

 

A rugalmasság

 

Jó esetben hosszú távú megtakarításról beszélünk, legalább 15 évről, így fontos, hogy a megtakarításunk rugalmasan kezelje, ha kisebb anyagi nehézségeink támadnak a megtakarítási időszak alatt. A NYESZ-nél és az önkéntes nyugdíjpénztárnál nincs díjfizetési kötelezettség (ami épp annyira előny, mint hátrány, hiszen így sajnos gyakran elmaradnak a befizetések), míg a nyugdíjbiztosításnál folyamatosan kell díjat fizetni, de adott esetben lehet díjat csökkenteni, vagy szüneteltetni a befizetést.

 

A futamidő

 

Az egész nyugdíj megtakarítás legfontosabb eleme, hogy minél hamarabb elindítsuk a nyugdíj megtakarításunkat, hiszen így van ideje a pénznek nagyobb nyereséget termelni, amit elérhetünk egy 30 éves távon havi 15.000 forintból, azt nem fogjuk tudni elérni 15 éves távon havi 30.000 forintból.

 

Legyen első a privát nyugdíj kalkuláció

 

Ebben a cikkben megmutattuk a nyugdíj megtakarítások 4 legfontosabb összetevőjét, amiket komplexen érdemes vizsgálni, ha a nyugdíjas évekre szándékozunk megtakarítani. A legfontosabb azonban egy konkrét kalkuláció, hogy tudjuk mekkora összeget kell félretennünk. Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol nyugdíj megtakarítási szakértőnk elvégzi a szükséges számításokat, és megtalálja az ideális nyugdíj megtakarítást az Ön számára!

Ezt a cikket 2461 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555