Nyugdíj előtakarékosság állami támogatás

Verba György

Az a tény, hogy a nyugdíj megtakarításunkra adókedvezményt tudunk igényelni már szinte természetes, de ha jobban belegondolunk ez az állami támogatás több dolgot jelent. Egyfelől ösztönöz a saját megtakarításra, másfelől pedig lehet, hogy ez fogja felváltani az állami nyugdíjat. Az állam nem engedi el a kezünket, csak máshogy fogja támogatni az időskori megélhetésünket. Nézze meg, hogy mi is az állami támogatás!

 

Nyugdíj és az állam a múltban

 

A nyugdíjrendszer, más néven a felosztó-kirovó rendszer a német vaskancellár Otto von Bismarck nevéhez fűződik. Az egész rendszer arra lett kitalálva, hogy az emberek plusz adókat fizessenek, amiből az állam majd idős korukban eltartja őket, legalábbis ez volt a hivatalos verzió. Valójában az így beszedett pénzeket hadászati fejlesztésekre tudták fordítani, és könnyebb volt katonákat is toborozni. A rendszert azon nyomban átvették az egész világban az extra bevételek miatt, és azért maradhatott fenn, mert a világháborúk olyan sok áldozatot követeltek, hogy nem volt lényegi nyugdíj kifizetés, arról nem is beszélve, hogy egy-két ország teljesen csődbe is ment. Mi a helyzet most?

 

Nyugdíj és állam a jelenben

 

Most a XXI. század első felében, oda jutottunk, hogy (még ha viccesen is hangzik) a bőség zavarával küzdünk. Állami nyugdíjra folyamatosan számíthatunk, igaz egyre csökkenő mértékben, viszont egyre több módon vehetünk igénybe állami támogatást, elég csak a 3 nyugdíj előtakarékosságra gondolni. Az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj előtakarékossági számla, és a nyugdíjbiztosítás is 20%-os állami támogatásban (konkrétan adókedvezményben) részesül, ezzel is ösztönözve minket az öngondoskodásra. Jelenleg még pár évig a Ratkó gyerekek nem vonulnak nyugdíjba, ami segíti, hogy a felosztó-kirovó rendszer még pár évig működőképes maradjon. Hogy utána mi lesz?

 

Nyugdíj és állam a jövőben

 

Amikor a fent is említett Ratkó korszak gyermekei nyugdíjba vonulnak, akkor jelentősen elbillen a dolgozók és az eltartottak aránya, ami a jelenlegi nyugdíjrendszer összedőlésével lesz egyenértékű, innen végleg felgyorsul a megállíthatatlan folyamat, aminek a lényege, hogy magunknak kell a nyugdíjunkról gondoskodnunk. Az állami nyugdíj teljesen valószínűleg nem fog megszűnni, valamilyen segély formájában a jelenlegi minimális nyugdíj (28.500 Ft havonta) mértékében lehet megkapni, de ebből megélni nem lesz lehetőség. Az igazi állami nyugdíjunk az a saját megtakarításainkra igényelhető 20%-os adókedvezmény lesz, ami folyamatosan plusz hozamokat termel számunkra.

 

Az állami támogatás a gyakorlatban

 

A kis időutazás után nézzük meg a legfontosabb tulajdonságait az állami támogatásnak, pontosabban adókedvezménynek. A 20% mindenhol 20%, de a maximális adókedvezmény mértéke más az alábbiak szerint:

  1. önkéntes nyugdíjpénztár 150.000 forint
  2. nyugdíj előtakarékossági számla 100.000 forint (2020-ig nyugdíjba vonulók 130.000 forint)
  3. nyugdíjbiztosítás 130.000 forint

 

Az adókedvezmény mindig a megtakarítási számlánk egyenlegét fogja növelni, így tud további extra hozamokat termelni számunkra, de ne felejtsük el minden évben visszaigényelni az adókedvezményt, az adóbevallásunkban.

 

Minél előbb, annál jobb!

 

Ebben a cikkben igyekeztünk bemutatni a nyugdíj előtakarékosságok után igényelhető adókedvezmények fontosságát egy új szempont szerint. Az adókedvezmény egyelőre egy plusz hozzáadott érték, de a jövőben ennél sokkal többet fog jelenteni. A nyugdíj előtakarékosságunkat minél előbb kiválasztjuk, és elindítjuk, annál hosszabb ideig tudunk rá adókedvezményt igénybe venni. Igényeljen egy személyes nyugdíj tanácsadást, ahol nyugdíj előtakarékossági szakértőnk megtalálja azt a megoldást, amivel anyagi gondoktól mentes lesz a nyugdíjas élete!

Ezt a cikket 2429 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555