Nyugdíj előtakarékosság és biztosítás

Verba György

Szeretne idős korában legalább olyan életet, mint amilyen az Ön szüleinek, nagyszüleinek megadatott? Esetleg megfordult a fejében, hogy jobb színvonalon szeretne nyugdíjas korában élni? Sajnos, ehhez nem elég „csak” dolgozni, ehhez ennél több kell. Öngondoskodni. Mi most megmutatjuk Önnek, hogyan tud úgy felkészülni a nyugdíjas évekre, hogy közben ez anyagilag ne legyen megterhelő.

Ha nyugdíj, akkor nyugdíjbiztosítás?

Szakértőink végeztek a 2013-as év alapján egy felmérést, hogy nyugdíj célra milyen típusú megtakarítást választottak az ügyfelek. Az esetek több mint 72%-ában a befektetéses életbiztosítás lett a befutó. Amennyiben ehhez még hozzávesszük, hogy 2014.01.01 után már lehet kimondott nyugdíjbiztosítást is kötni, amire az éves befizetéseink 20%-át, maximum éves 130.000 forintot vissza tudunk igényelni, akkor minden statisztikai és érv szerint az emberek nagy többségének a nyugdíjbiztosítás az ideális nyugdíj előtakarékosségi forma.

Mekkora összeget kell felhalmoznom?

A bejegyzésben megnézünk egy átlagos dolgozót és kiszámoljuk, hogy tudja a leghatékonyabban felépíteni a biztos hátteret idős korára.

A szerencsés alanyunk legyen Zsolt, egy 30 éves friss házas ember, aki egy multinacionális cégnél dolgozik, és keres bruttó 250.000 forintot, vagyis 163.750 forintot visz haza minden hónapban.

Egy bonyolult és összetett számítás elvégzése után kiderül, hogy ő körülbelül 89.814 Ft állami nyugdíjra számíthat jelenértéken. Leegyszerűsítve 163.750-89.814= 73.936, azaz 73.936 forintot kell havonta kipótolnia az öngondoskodás által. Ezek a számok jelenérten vannak számolva, vagyis 2050 körül számszakilag sokkal nagyobbak lesznek, de a vásárlói értékük ennyinek fog megfelelni.

Amennyiben egy 15 éves nyugdíjas kort veszünk alapul, akkor jelenértéken összesen 15*12*73936= 13.308.480 Ft-ot kell összegyűjtenünk 35 év alatt jelenértéken. Nézzük meg, hogy a számok mit mutatnak.

Mennyit tegyünk félre kényelmesen, most?

Az itt található kalkuláció mindenhol átlag éves 8%-os hozamot feltételez 3%-os indexálás, és 3%-os infláció mellett. Természetesen minden szám mai vásárlói értéken értendő. Még azt is megmutatjuk, hogy Zsolt mennyi pénztől esik el, ha 5 évet tologatja a nyugdíj előtakarékosságának elindítását.

 

Nyugdíj előtakarékosság és biztosítás

Nyugdíj előtakarékosság és biztosítás

A táblázatot elemezgetve azt vehetjük észre, hogyha időben reagálunk a változásra és időben elindítjuk a nyugdíj előtakarékosságunkat, akkor a keresetünk 10%-ával elérhetjük, hogy magasabb életszínvonalon éljünk nyugdíjas korunkban. Viszont ha 5 évet csúszunk az indítással, akkor 3,9 millió forintról mondunk le.

Érdemes belegondolni, mi van akkor, ha nem a nettó bérünk 10%-át tesszük félre, hanem belefér a bruttó bérünk 10%-a. A táblázat alapján havi 10.000 forint plusz ráfordítás jelenértéken havi plusz 40.000 forintot jelent.

Fogyasztói statisztikák szerint, ha megkérdeznek valakit, hogy mire költötte el a havi fizetését, akkor az emberek átlagosan a fizetésük 14,8%-val nem tudnak elszámolni. Mi lenne ha a 10%-ot ebből a nyugdíjunkra fordítanánk és csak 5%-ra nem emlékeznénk? Ezt a kérdést mindenkinek önmagának kell megválaszolnia.

Vigyázz, kész, nyugdíj előtakarékosság

Zsolt szerencsés helyzetben van, mert neki meg tudtuk úgy oldani a nyugdíját, ahogy ígértük a bevezetőben is. Nem is igazán fogja megérezni, hogy havi min. 16.375 forinttal elindítja a nyugdíjbiztosítását, és mégis hónapról-hónapra nyugodtabb lehet, mert egyre nagyobb tőkéje gyűlik össze. Amennyiben szeretne Zsolthoz csatlakozni és nyugodtan gondolni a jövőre, kérjen személyes konzultációt nyugdíjbiztosítási szakértőnktől, ő pedig nagy rövid időn belül felkeresi Önt, és minden tudásával azon lesz, hogy Önnek ne legyen anyagi nehézsége idős korában sem.

Ezt a cikket 2556 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555