Nyugdíj megtakarítás 2014

Verba György

A jelenlegi nyugdíjasok nagy része nem elégedett az állami nyugdíjával. Meglepetésként érte őket, hogy mekkora nyugdíjat kapnak, és sajnos ez nem volt kellemes meglepetés. Ön tudja, hogyan számolják a nyugdíjat, és hogy mekkora nyugdíjra jogosult? Mi most megmutatjuk, hogy működik a nyugdíjrendszer, és hogy hogyan lehet elégedettebb idős korára, mint a mostani nyugdíjasok.

Hogyan számolják az állami nyugdíjat?

 

Először is fontos tisztázni, hogy állami nyugdíjra csak azok jogosultak, akik legalább 15 évet igazolhatóan munkaviszonyban töltöttek. (Ebbe bele számít például a GYES is) Az állami nyugdíj kiszámítása egy általános tévhittel ellentétben nem az utolsó 5 munkaviszonyban töltött évünk alapján történik, hanem az egész munkavállalói jogviszonyban töltött időszakunk. A kalkulációt 1988-tól különböző változó értékek alapján átlagolják, és ez lesz az alapja a nyugdíjunknak, mármint az államinak. Jelenleg nagyjából a bérünk 70%-a körül lehet.

Miért jó a mostani nyugdíjasoknak?

 

Nyugdíjas olvasóink ebben nem biztosan értenek egyet velünk, de azt el kell fogadni, hogy ők magasabb állami hozzájárulást kapnak, mint amire a még aktív dolgozók számíthatnak. Ez elsősorban a demográfiával, és a nyugdíjrendszerrel magyarázható. A társadalmunk folyamatosan öregszik, és ilyen formában elbillen a dolgozók és az eltartottak aránya, ami a jelenlegi felosztó-kirovó rendszer összeomlásához vezet. Gondoljon bele, elégedettek a mostani nyugdíjasok az életszínvonalukkal? Mi úgy tapasztaljuk, hogy nem igazán, de megnyugtatjuk, mi élhetünk nálunk magasabb színvonalon.

Hogy lehet több nyugdíjunk, mint a jelenlegi nyugdíjasoknak?

 

A válasz a nyugdíj megtakarítás, vagyis az öngondoskodás. Mi már látjuk, hogy a jelenlegi nyugdíjasok nem elégedettek az állami nyugdíjjal, és van még időnk tenni azért, hogy jobb körülmények közt éljünk idős korunkban. Az állam is támogatja a prevenciós gondolkodást, ezért 3 különböző nyugdíj megtakarításnál is 20%-os adóvisszatérítésre ad lehetőséget. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál évente legfeljebb 150.000 forint, a NYESZ-nél 100.000 forint (2020-ig nyugdíjba vonulóknak 130.000 forint, míg a nyugdíjbiztosításnál 130.000 forint lehet a kihasználható maximális adókedvezmény.

A lehetőség adott, csak cselekednünk kell

 

Minden körülmény azt mutatja, hogy szükségünk van nyugdíj megtakarításra, hiszen a mostani nyugdíjasok sem kapnak elég pénzt, és láthatóan a helyzet egyre romlani fog. Vegyük a kezünkbe az irányítást, és lépjünk a nyugdíj megtakarításunk ügyében. Első lépésként igényeljen egy ingyenes pénzügyi konzultációt tőlünk, és nyugdíj megtakarítási szakértőnk megtalálja az igényihez leginkább passzoló nyugdíj megtakarítást a teljes pénzpiac kínálatából.

Ezt a cikket 2451 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555