Nyugdíj tanácsadás

Verba György

2014.01.01-től új fejezet nyílik a nyugdíj tanácsadás történetében. Ismételten dörömbölünk Európa kapuin és nálunk is lesz államilag támogatott nyugdíjbiztosítás. Mivel a nyugdíj nem kor, hanem pénz kérdése, így mindenkinek érdemes foglalkozni ezzel a kérdéskörrel. A választás egyre nehezebb, így a szakértő tanácsadók munkája is felértékelődik, de hogy mit várjunk el egy nyugdíj tanácsadástól? A cikkünk megadja rá a választ.

Miért fontos a nyugdíjtanácsadás?

Magyarország egy öregedő társadalom, ahol a dolgozó emberek és az eltartottak aránya egy az egyhez. Vagyis az államnak nincs elegendő pénzügyi kerete ahhoz, hogy minden nyugdíjas ember életét finanszírozza. A saját nyugdíj megtakarítások jelentősége nagyon megnőtt, minél jobb nyugdíj előtakarékosságot választunk, minél jobb szakértő segít minket, annál nagyobb biztonságban van a nyugdíjunk.

Milyen számításokat kell elvégezni?

A nyugdíj tanácsadás alapja a pontos, precíz és legfőképp hiteles számítások elkészítése. Meg kell határozni a pontos futamidőt, és hogy mekkora összegre számíthatunk az államtól. Reális célt kell kitűzni, hogy havonta mekkora összeggel egészítsük ki a leendő nyugdíjunkat (ha lesz). Fontos kiszámolni, hogy havonta mekkora összeget tudunk nyugdíj célra félretenni biztonságosan, nehogy túlvállaljuk magunkat. Majd megnézni, hogy ezzel a megtakarítással mekkora összeget halmozhatunk fel. A végeredményeket mindig reálértékre kell átszámolni, mert 1 millió forint vásárlói értéke 20 év múlva sokkal kevesebb lesz, mint most. A legfontosabb azonban, hogy olyan megtakarítást válasszunk, amit végig tudunk fizetni, mert a beborult megtakarítás nem az igazi :), ehhez komplex tervezés kell.

Milyen pénzügyi megoldások vannak nyugdíj célra?

Annak ellenére, hogy a magán nyugdíjpénztár megszűnt, az állami hozzájárulás is lassan apadni kezd, az önkéntes megtakarításoknak sok variációja van, név szerint:

    1. önkéntes nyugdíjpénztár
    2. nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)
    3. nyugdíjbiztosítás
    4. befektetéses életbiztosítások
    5. egyéni befektetések, akár TBSZ számlán

Az első háromra jár az állam által kínált, a befizetett díjakra vonatkozó 20%-os, maximum éves 100.000 forintos (2020-ig nyugdíjba vonuló emberek esetén 130.000 forintos) adókedvezmény. Ha van megfelelő befektetési ismeretünk, akkor választhatunk egyéni befektetéseket, vagy NYESZ számlát is, amennyiben nincs befektetési tapasztalatunk, akkor a másik 3 pénzügyi megtakarítás közül érdemes választani. Nem mindegy, hogy melyik befektetéshez milyen hozamot rendelünk, mert mindhez egyedi hozamkörnyezet, egyedi költségek és egyedi rugalmasság kapcsolódik, amellyel egy szakértő tisztában van.

Milyen a jó nyugdíjtanácsadás?

A jó nyugdíjtanácsadás, ahogy le is írtuk, tartalmaz sok konkrét számítást. Sőt a jó nyugdíjtanácsadást egy jó tanácsadó prezentálja, aki legyen hiteles, igényes és profi. Bizalom nélkül ez sem működik. Számítások nélkül a tanácsadás a hitelességét veszíti el. Sokan mondják, hogy fontos a nyugdíj megtakarítás, de honnan kéne tudnunk, hogy mekkora összeget érdemes félretennünk? Honnan tudjuk, hogy ha most nem fér bele egy akkora összeg, amelyre szükség lenne, akkor később ezt hogyan tudom pótolni? Honnan tudjuk, hogy melyik befektetési formát válasszuk? Egy szakértőnek az a feladata, hogy ezeket a kérdéseket megválaszolja Önnek. Ha kíváncsi, hogy a gyakorlatban ez hogyan működik, akkor kérjen szakértőnktől egy személyes konzultációt.

Ezt a cikket 2611 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555