Nyugdíjbiztosítás adókedvezménnyel

Verba György

A nyugdíjbiztosítás 2 fontos részből tevődik össze, egy befektetéses életbiztosításból, és az adókedvezményből. Most megmutatjuk Önnek, hogyan lesz ebből a 2 részből egy egész. Egy olyan nyugdíj megtakarítási forma, amely szinte mindenki számára megfelelő megoldást nyújt, aki szeretne a nyugdíjra félretenni.

Hogyan működik a nyugdíjbiztosítás?

 

A nyugdíjbiztosítás működésével kapcsolatban nem kell semmilyen ördöngösségre gondolni, ugyanúgy működik, mint egy befektetéses életbiztosítás. Nekünk annyi dolgunk van, hogy kiválasszuk a saját portfóliónkat (a befektetési alapok összetételét), és rendesen fizessük a folyamatos díjakat. Ahogy befizetjük a biztosítási aktuális díját, a biztosító a pénz beérkezésekor átváltja befektetési egységekre, és már el is indult a befektetés folyamata.

Miben más a nyugdíjbiztosítás?

 

Ahogy fent is írtuk a lényegi kérdésben megegyezik a nyugdíjbiztosítás és a befektetéses életbiztosítás, de azért természetesen vannak különbségek. Az első lényeges különbség, hogy nem mi határozhatjuk meg a futamidőt, hanem a szerződés indításkor hivatalos nyugdíj korhatárig kell szólnia, ami jelenleg 65. életév.

 

A lejáraton és a haláleseten kívül még 2 esetben kell téríteni a nyugdíjbiztosításnak törvény szerint:

    1. Tényleges nyugdíjba vonulás esetén, akár 40 év munkaviszony után, akár korengedményes nyugdíj esetén.
    2. Rokkantság esetén, ha legalább 40%-os sérülést szenvedünk el.

 

Természetesen a legnagyobb különbség az igénybe vehető adókedvezmény.

 

Az adókedvezmény

 

A leglényegesebb különbség az, hogy az éves díjak 20%-át, maximum évente 130.000 forintot adókedvezmény formájában visszaigényelhetünk.

 

Az adójóváírás szerencsére nem a bankszámlánkat fogja hizlalni, hanem a nyugdíjbiztosításunk egyenlegét, ezzel is elősegítve, hogy még magasabb legyen a lejárati összeg. Az adókedvezmény ugyanis, ahogy a folyamatos díjak is befektetésre kerülnek, és hozamokat termelnek számunkra.

 

Az adókedvezményről, annyit fontos még tudni, hogyha véletlenül pénzt vennénk ki a nyugdíjbiztosításból (akár 5 forintot is), akkor sajnos az összes addig igényelt adókedvezményt egy 20%-os büntetéssel az állam részére vissza kell utalnunk.

Ismerjük meg az új lehetőséget!

 

A befektetéses életbiztosításokat sokan választották nyugdíj megtakarításuknak még 2014.01.01 előtt is, pedig akkor még nem járt rá adókedvezmény. Ha ilyen esetben is inkább ezt a megtakarítást választották az emberek, akkor most, hogy kihasználhatjuk az adókedvezmény adta előnyöket is nem sok kérdés maradt nyitva. Természetesen azonban minden ember más, így természetesen ismét érdemes széles körben körülnézni, mielőtt konkrét nyugdíj megtakarítást választanánk. Kérjen egy személyes konzultációs időpontot nyugdíj megtakarítási szakértőnktől, aki minden tudásával azon lesz, hogy Ön a lehető legjobb nyugdíj megtakarítást válassza.

Ezt a cikket 3026 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555