Nyugdíjbiztosítás adóvisszatérítés

Verba György

A nyugdíjbiztosítás legnagyobb előnye egy átlagos befektetéses életbiztosításhoz képest az nem más, mint hogy ugyanakkora anyagi ráfordítással, magasabb lejárati összeget kapunk. Egy mondatban: „Ha rövid a kardod, told meg egy lépéssel!” Mi ezt a bizonyos 20%- os adóvisszatérítést helyeztük a cikk középpontjába.

A nyugdíj megtakarítás lényege

 

Mint minden megtakarításnak, a nyugdíjbiztosításnak is az a lényege, hogy a lejáratkor rendelkezésünkre álljon a megfelelő mennyiségű tőke. Mivel azonban jelenleg most a nyugdíjról beszélünk kis túlzással (talán?) azt is mondhatnánk, hogy a megélhetésünk függ egy jó és eredményes nyugdíj megtakarítástól. A roskadozó felosztó-kirovó rendszer ugyanis már nem tud sokáig fennmaradni, és az államtól mindössze a keresetünk 40-60%-ára számíthatunk.

Mit hívunk nyugdíjbiztosításnak?

 

Egy olyan befektetéses életbiztosítást hoztak létre 2014.01.01-től, amire 20%-os adókedvezményt lehet igénybe venni. Az adókedvezmény miatt egyéb tulajdonságait is meg kellett változtatni egy átlagos befektetéses életbiztosításnak, elég csak arra gondolni, hogy a lejáratát az állam határozza meg, nem mi. A nyugdíjbiztosítás ugyanis a szerződés indításakor aktuális nyugdíjkorhatárig szól, ami jelenleg a 65. születésnapunk. Ezen felül úgy szól a törvény, hogy a nyugdíjbiztosításnak térítenie kell ezen felül:

    1. ha nyugdíjba vonulunk (korengedménnyel, vagy 40 év munkaviszony után),
    2. ha megrokkanunk (a TB szerint legalább 40%-os sérülés),
    3. ha meghalunk.

Mekkora érték az adókedvezmény?

 

Számszakilag az adókedvezmény a mértéke a befizetett díjaink 20%-a, egy évben maximum 130.000 forint. Ebből könnyedén ki tudjuk számolni, hogy a maximális adóvisszatérítést egy éves 650.000 forintos befizetésnél tudjuk kihasználni, vagyis ebben az esetben 780.000 forint dolgozik a minél magasabb nyugdíjunkért.

 

Nem árt azt sem elfelejteni, hogy nemcsak a folyamatos díjakra, hanem az eseti díjakra is vonatkozik az adóvisszatérítés lehetősége.

 

Az adókedvezmény jelentőségét tovább növeli, hogy az állam a nyugdíjbiztosításunknak erre a célra kialakított eseti számlájára utalja az adójóváírást, ami így további hozamokat is termel.

Mit kell tudnunk az adóvisszatérítésről?

 

A gyakorlatban ezt az összeget az SZJA-ként befizetett adónkból van lehetőségünk visszautaltatni, így arra figyelnünk kell, hogy legyen SZJA-nk. (nem bejelentett munkaviszonynál, KATA-s vállalkozásnál nincs)

 

Az adójóváírás mértéke minden évben 20%, és minden évben legfeljebb 130.000 forint.

 

Az adókedvezmény egy olyan szigorítást hozott magával, hogyha pénzt vennénk ki a futamidő alatt a nyugdíjbiztosításból, akkor az addig igényelt adójóváírásokat plusz 20%-os büntetéssel az államnak el kell utalni.

Az extra nyereség, az adóvisszatérítés

 

Az adókedvezmény, vagy adóvisszatérítést legegyszerűbben egy bónusznak érdemes felfognunk. Milyen jó érzés alapból, hogy a pénzünk dolgozik értünk, pláne úgy, hogy nekünk csak 500.000 forintba kerül évente, hogy 600.000 forint termelje a hozamokat. Az adókedvezmény azonban nem teszi egyformává a biztosító különböző nyugdíjbiztosításait, így több mint 50 különböző konkrét nyugdíjbiztosítást kell összehasonlítani, a helyes döntés meghozatala előtt. Igényeljen Ön is egy személyes pénzügyi konzultációt, ahol szakértőnk megismeri az igényeit, és megtalálja az Ön nyugdíjbiztosítását!

Ezt a cikket 2459 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555