Nyugdíjbiztosítás állami támogatás

Verba György

2014-ben az általunk megkérdezett emberek nagyobb figyelmet fordítanak a nyugdíj megtakarításokra, mint az elmúlt években. Ez nagy részben köszönhető a nyugdíjbiztosítás létrejöttének, így írtunk egy cikket a nyugdíjbiztosítás megalkotásáról, különlegességéről, és természetesen az adókedvezményről. Itt mindent megtalál egy helyen.

A nyugdíjbiztosítás bevezetése

 

2013 novembere, és decembere körül a biztosítási szektor nagy örömmel fogadta, hogy az állam ismét támogatásáról biztosítja azokat a felelősen gondolkozó állampolgárokat, akik szeretnének a nyugdíjukról gondoskodni. 2013 decemberében egyértelművé vált, hogy 2014.01.01-től lehet államilag támogatott életbiztosítást választani nyugdíj megtakarításnak.

 

A biztosítók sem rövidtávon gondolkoznak a nyugdíjbiztosításban, hanem sokkal inkább hosszútávon, így neki is láttak, hogy a nyugdíjbiztosítások elkészítésének, amire két út mutatkozott: Egy új életbiztosítást készíteni, vagy a meglévő szerződéseket nyugdíj záradékkal ellátni.

Mitől nyugdíjbiztosítás a nyugdíjbiztosítás?

 

Elsősorban természetesen az adókedvezmény különbözteti meg a nyugdíjbiztosítást a többi befektetéses életbiztosítástól, melynek mértéke a befizetett díjaink 20%-a, legfeljebb 130.000 forint évente.

 

Azt viszont megszokhattuk, hogyha az állam ad valamit számunkra, akkor azt feltételekhez köti. Jelen esetben a feltételek elsősorban a nyugdíjbiztosítás térítésével kapcsolatos. Az SZJA törvény szerint az alábbi esetekben kell szolgáltatnia a nyugdíjbiztosításnak:

    1. Halál esetén az általunk megadott kedvezményezett kapja meg a térítés mindenféle adó, vagy egyéb elvonások nélkül.
    2. Rokkantság esetén, de csak abban az esetben, ha legalább 40%-os sérülést szenvedünk el.
    3. Nyugdíjba vonulás esetén, amennyiben a nyugdíjkorhatár előtt mennénk nyugdíjba.
    4. Lejáratkor, ami azért érdekes, mert a nyugdíjbiztosítás lejáratát nem mi határozzuk meg, hanem a törvény. Azt mondja ki, hogy a szerződés pillanatában aktuális nyugdíjkorhatár betöltésével ér véget a megtakarítás, vagyis jelenleg a 65. születésnapunkon. Ennek azért van jelentősége, mert ha esetleg közben felemelnék a nyugdíjkorhatárt, (ami reális veszély) akkor sem kell a köztes időd feltétlenül munkával tölteni 🙂

 

Az egyetlen komoly szigorítás pedig az, hogy ha pénzt vennénk ki a futamidő alatt a nyugdíjbiztosításunkból, akkor az addig igényelt adókedvezményeket egy 20%-os büntetőkamattal az államnak el kell utalnunk.

Az adókedvezmény

 

Arra gondoltunk, hogy összegyűjtünk ide minden fontos eddig el nem hangzott információt a 20%-os adókedvezményről.

 

Előre kívánkozik, hogy az adójóváírás nem a bankszámlánkra fog érkezni, hanem a nyugdíjbiztosításunk egyenlegét fogja növelni. Ez ismét egy olyan rendelkezés, ami előnyös számunkra, hiszen így az adó visszatérítés is további hozamokat termel nekünk. Hosszú távon akár úgyis felfoghatjuk, hogy 2 nyugdíj megtakarítási szerződést indítottunk el, és csak az egyiket kell nekünk fizetni.

 

Szinte mindegyik nyugdíjbiztosításnál rendelkezhetünk arról, hogy az adókedvezmény milyen befektetési alapokba kerüljön, így lehet esélyünk az állampapíroknál magasabb hozamokat elérnünk.

 

A végére hagytunk még egy fontos információt: Ne felejtsük el minden évben jelezni az adóbevallásunkban, hogy élni szeretnénk az adó visszatérítés lehetőségével, hiszen ennek hiányában hiába várjuk, hogy megérkezzen a megtakarítási számlánkra.

Megéri még jobban megismerni a nyugdíjbiztosítást

 

Ebben a cikkben tulajdonképpen megmutattuk, hogyan jött létre az a megtakarítás, amit ma nyugdíjbiztosításnak nevezünk. Olyan érdekes helyzetben vagyunk, hogy az SZJA törvény olyan dolgokban szabályozza, ami számunkra (a megtörés kivételével) előnyös, legyen szó például a sokféle szolgáltatásról. Ugyan csak 4 hónapja lehet nyugdíjbiztosítást választani, már így is több, mint 50 különböző befektetés kínál számunkra megoldást. Kérjen Ön is egy személyes konzultációt életbiztosítási szakértőnktől, aki az 50-ből, megtalálja azt a bizonyos egyet, ami megalapozza anyagilag az időskorát.

Ezt a cikket 2503 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555