Nyugdíj előtakarékosság adókedvezmény

Verba György

Nagyon sokat lehet hallani, hogy az állam nem fog megfelelő nyugdíjat fizetni. Ez szinte biztosan így is van,de nem érdemes ezen rágódni, mert azért nem hagy magunkra teljesen. Az igaz, hogy saját magunknak kell előteremtenünk a nyugdíjunk egy részét, de az állam is hozzáad 20%-ot a megtakarításunkhoz. Nézze meg, hogy mit kell tudni erről a hozzáadott 20%-ról!

 

Az állam és a nyugdíj

 

Jelentős változások kellős közepén vagyunk 2014-ben, hiszen már csak pár év választ el minket attól, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer összedőljön. A felosztó-kirovó néven is ismert szolgáltatási hálózatnak kevesebb a bevétele, mint a kiadása, és ezt a hiányt, már tudja sokáig ellensúlyozni. A legnagyobb kiadási tétel az állami nyugdíj, ami várhatóan jelentős mértékben csökkeni fog egy minimális összegig. (jelenleg 28.500 forint a minimális nyugdíj) Az állam azonban nem hagy minket magunkra az öngondoskodásban, hiszen 3 különböző nyugdíj előtakarékosságot is 20%-os támogatásban részesít adókedvezményeken keresztül.

 

A 3 kiemelt nyugdíj előtakarékosság

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj előtakarékossági számla, és a nyugdíjbiztosítás is élvezi az állam támogatását. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál évente maximum 150.000 forint, a NYESZ-nél évente legfeljebb 100.000 forint (59 évesnél idősebb embereknek 130.000 forint), míg a nyugdíjbiztosításnál maximum 130.000 forint az az összeg, amit visszaigényelhetünk a nyugdíj előtakarékosságunkra, az SZJA-ként befizetett adónkból.

 

Az adókedvezményről általánosan

 

Ahogy fent is említettük, mindenhol egységesen a befizetéseink 20%-át igényelhetjük vissza, az SZJA-nkból.

 

Az adókedvezmény minden esetben a nyugdíj megtakarításunk egyenlegét fogja növelni, amihez csak a szolgáltatáskor férhetünk hozzá. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szolgáltatásig extra hozamokat fog termelni számunkra.

 

Ha megtörnénk a nyugdíj előtakarékosságunkat, akkor az addig igénybe vett adókedvezmények 120%-át az államnak vissza kell utalni, ezzel az állam azt akarja elérni, hogy idő előtt ne éljük fel a nyugdíjra félretett pénzünket.

 

Ki veheti igénybe az adókedvezményt?

 

Az adókedvezmény igénybevételének első feltétele, hogy rendelkezzünk valamelyik államilag támogatott nyugdíj előtakarékossággal, melyekről bővebben itt írtunk. (link)

 

A második feltétel pedig az, hogy az befizetett adónk azon része, amelyet SZJA (személyi jövedelemadó) néven fizetünk be, elérje a visszaigényelendő összeget.

 

Mindössze az alábbi esetekben nincs fedezet az adó visszatérítésre:

  1. Ha nincs bejelentett bérünk (nincs adó, így nincs SZJA sem)
  2. Ha KATA-s vállalkozók vagyunk (nekik nincs SZJA adónemük)
  3. Ha több gyermek után igénybe vettük a családi adókedvezményt (ugyanúgy az SZJA-ból térítik)

 

Minden egyéb esetben ki tudjuk használni ezt a lehetőséget, amivel érdemes élni, mert nagyon pozitív hatással van a nyugdíj előtakarékosságunk végeredményére.

 

Használjuk ki az adókedvezményt egy nyugdíj előtakarékossággal!

 

Ebben a cikkben leírtuk minden lényeges tulajdonságát az államtól visszaigényelhető adókedvezménynek. Az állam tulajdonképpen azt kéri, hogy segítsünk neki azzal, hogy gondoskodunk magunkról, amiért premizál minket, és valljuk meg őszintén a befizetéseink 20%-a nem kevés. A megfelelő nyugdíj előtakarékosság kiválasztásához, és a legoptimálisabb adókedvezmény kihasználásához igényeljen egy személyes nyugdíj tanácsadást! Szakértőnk felkeresi Önt, és a megfelelő kalkulációk elvégzése után együtt ki tudják választani az optimális megoldást!

Ezt a cikket 2429 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555