Sokan halnak meg rákbetegségben Magyarországon

Verba György

A Gazdasági és Fejlesztési Együttműködési Szervezet (OECD) uniós- és ENSZ-adatokkal készített vizsgálat lehangoló eredményt hozott. Magyarországon 100.000 emberből évente 165,2 nő és 316,1 férfi hal meg rák okozta betegségekben. Ez évi több,  mint 48.100 ember Magyarország teljes lakosságát tekintve. Ezzel a szomorú eredménnyel az OECD 34 tagállamából a 34. helyett foglaljuk el.

Miért a férfiak halnak meg többen rákban?

A legjobb statisztikával Mexikó rendelkezik, itt ugyanis a vizsgált 100.000 emberből „mindössze” 84,9 nő és 100,6 férfi veszíti életét rák okozta betegség miatt. A nálunk lévő csaknem 0,5%-os arány itt csak 0,18%.

 

A közhiedelemmel ellentétben a férfiak nagyobb halálozási aránya nem azért van, mert a férfiak nem szeretnek orvosi vizsgálatra járni. Tudósok kimutatták statisztikailag, hogy a férfiak rákbetegségekre való érzékenysége nagyobb, mint a nőknek. Az okokat egyelőre még csak találgatni lehet.

Tudnak segítenek az államok az állampolgároknak?

Megfigyelhető, hogy az elmúlt 20 évben jelentősen javultak a túlélési esélyek, amennyiben időben diagnosztizálják a betegséget és megfelelően kezelik. Az egész világon évente 800.000 ember hal meg azért, mert ezek a feltételek nem teljesülnek. Az államok is eltérő mértékben tudják támogatni a beteg emberek gyógyulását. Míg az Egyesült Államokban évente körülbelül 400 dollárt, vagyis 85.000 forintot költenek egy rákos beteg gyógyulására, addig Törökországban mindössze 6.800 forintnak megfelelő líra jut erre a célra.

Van megoldás?

Egy szomorú jóslat maradt hátra, míg mostanában évente 7,6 millió ember hal meg a világon daganatos megbetegedés következtében, addig 2030-ra 13 millióra várják ezt a számot a demográfiai és életmódbeli változások miatt.

 

Soha nem volt ennyire fontos, hogy megfelelő gyors és minőségi orvosi ellátásban részesüljünk, és szeretteinket ne hagyjuk magukra sem emberileg, sem anyagilag. Eljött a szolgáltatás alapú egészségbiztosítások ideje?

Ezt a cikket 2671 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555