Tedd fel a kérdést: mi lenne a családoddal nélküled?

Richter Ádám

Az év első felében 377-en haltak meg a magyar utakon. Több száz családnak jelent ez kitörölhetetlen traumát, pedig csak fél évről beszélünk. Az ember beleborzong, és arra gondol, mi lenne, ha ez vele történt volna meg.

Aztán a többség elhessegeti a gondolatot, és minden megy tovább, ahogy addig. Érdekes, de valamiért nem hisszük el, hogy velünk is történhet baj, de a szeretteinkért már sokkal inkább aggódunk. Egy felmérés szerint az emberek 57%-a jobban félti a hozzá közelállókat, mint saját magát, ami egy érdekes pszichológiai jelenség.

Tudatosítanod kell magadban, hogy amennyiben családfenntartó vagy, felelősséggel tartozol másokért, és az életed nem különválasztható a családodétól. A te sorsod a családod sorsa. Tedd fel a kérdést: ha holnap meghalsz egy autóbalesetben, mi lesz a családoddal? Hogy fogja őket érinteni, ha te már nem tudod őket anyagilag támogatni?

Egyedül nem megy (vagy csak nehezen)

A mai családok többsége kétkeresős modellben működik, vagyis mindkét szülő keresetére szükség van, és előfordul, hogy még így is alig marad pénz hónap végére, amit félre lehetne tenni. Elvált szülőknél ugyanúgy két emberen múlik a gyerekek támogatása. Gondolj bele, mi történne, ha a te fizetésedet kivonnánk az egyenletből. Márpedig ez történne egyik napról a másikra. A baleseti halálra nem lehet felkészülni, ezért mindig készülni kell rá.

Persze, el lehet mondani, hogy a magyarok tavaly év végéig 700 ezer darab kockázati életbiztosításra szerződtek. Hogy mekkora összegre, az már más kérdés. A többség egy-kétmillió forintos térítési összeggel beéri, és megnyugszik a lelkiismerete. Valójában viszont mire elég ennyi pénz? Ha te havi 150 ezer forintot keresel, ami egyébként átlag alatt van, egy évben még az is 1,8 millió forint. Vagyis a családod fél-egy évig húzza ki a fizetésed nélkül (ha nincs komolyabb megtakarításod).

Mennyi mindenre kellene még költeni?

És eközben lehet, hogy kisebb gyerekeid vannak, akiket szeretnél később egyetemre járatni, de akkor már lehet, hogy albérlet is kelleni fog, és élniük is kell valamiből 22-23 éves korukig. Ha céged van, amit főként te üzemeltetsz, és amitől nagyban függ a családod megélhetése, akkor még nagyobb kockázat lenne, ha valami miatt nem tudnád tovább vezetni, és bedőlne a cég. Rajtad múlik, hogy milyen életet szeretnél fenntartani a szeretteidnek. Számold ki a következő 10 évre a keresetedet, és érdemes arra az összegre leszerződni. Valószínű, hogy legalább 10-20 millió forint körüli számot fogsz kapni.

Talán kijelenthetjük, hogy ennyit meg kell, hogy érjen a család biztonsága. Mikor kidobott pénznek hiszed, gondolkodj el azon, hogy az év második felében is esélyes, hogy meghal további 300 ember az utakon, és év végéig körülbelül 1700-an halnak meg otthoni balesetben (a többéves statisztikák ezt vetítik előre). Talán meglepő, de háromszor annyian halnak meg otthon, mint a közutakon – ott, ahol a legkevésbé gondolnál rá. Biztosan nem szeretnél köztük lenni, de sosem tudhatod.

Tájékozódj, mielőtt döntenél

Nézd meg azt is, pontosan mire kötsz biztosítást. Egy korábbi cikkben foglalkoztunk már a témával, és ott is elmondtuk, hogy minden jogos kárigénynél fizet a biztosító, de csakis akkor. Lehet, hogy csak baleseti halál következtében fizetnek, betegségnél nem (mert így szerződtél velük). Lehet, hogy csak baleseti rokkantság miatt térítenek, egy stroke miatti leszázalékolásnál nem. Ezért is fontos, hogy kikérd szakértő véleményét, mielőtt döntést hoznál.

Szerencsére tudunk neked segíteni. Ha úgy érzed, szeretnél a családod jólétét biztosítani minden körülmények között, akkor írj nekünk, és segítünk kiválasztani a neked szóló életbiztosítást.

Ezt a cikket 1713 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555