Unit linked termékek összehasonlítása

Verba György

Amikor megtakarítani szeretnénk, akkor mára szinte megkerülhetetlenek a biztosítók unit linked életbiztosításai. Ezek közül megtalálni a legjobbat viszont embert próbáló feladat, olyan, mint a kincsvadászat, amelynek a végén ott vár a mesés kincs. Ha Ön szeretne belevágni ebbe a kalandba, akkor adunk hozzá egy kis segítséget.

 

Nézzük meg a költségeket!

 

Természetesen a pénzügyi termékek összehasonlításánál alap tézis, hogy nézzük meg a költségeket, de ne kizárólag ez alapján döntsünk. Nem megyünk semmire egy olyan megtakarítással, amelynek évi 3 ezer forint a költsége, de csak 2 ezer forint nyereséget termel. A unit linked biztosításoknál létrehozta a felelős felügyeleti szerv (MNB) a TKM mutatót, amely egy típuspéldán keresztül megmutatja, hogy évente mekkora hozamot kell elérni, ahhoz hogy visszakapjuk azt a pénzt, amit befizettünk. A többi hozam már a valós nyereségünket jelenti, de azért nem ilyen egyszerű értelmezni a TKM-et, kattintson ide, hogy megismerje a TKM mutatókat! A költségeken kívül is számos tulajdonsága van a megtakarításoknak, amelyet meg kell vizsgálni.

 

A várható hozam is rendkívül fontos

 

Amint megnéztük a költségeket ideje ezzel szinkronba hozni a várható nyereséget is. Természetesen sok múlik azon, hogy milyen portfóliót állítunk össze, amelyet utána profi szakemberek kezelnek legjobb tudásuk szerint. Hosszú távon reálisan elérhető 7-8%-os éves hozam, bár az elmúlt években bőven akadtak éves 20-30% feletti hozamok is, viszont később lehet, hogy csak 2-3%-kat tudunk nyereségként elkönyvelni. Ebből is látszik, hogyha a 7-8%-os hozamokból levonjuk a 2-3%-os TKM értékeket, akkor is marad bőven nyereségünk. Viszont amennyiben pontosabb számítást szeretne elvégezni, akkor használja az életbiztosítás kalkulátorunkat, ahol Ön választja meg a futamidőt, és a megtakarítás havi díját is, sőt a hozamok között is válogathat! Van még egy szempont, amelyet érdemes bevenni az összehasonlításba.

 

Legyen rugalmas a unit linked biztosításunk!

 

Amikor belevágunk egy több (tíz)éves megtakarításba, akkor igenis fontos a rugalmasság. Érthetjük alatt azt, hogy van-e lehetőségünk a díjfizetést kisebb időszakokra megszakítani, vagy akár felfüggeszteni. Tudjuk-e az általunk vállalt befizetés összegét akár csökkenteni, akár növelni, illetve az értékkövetés kötelező-e? Hiába választjuk ki a legolcsóbb szerződést, ami a legnagyobb hozammal, ha egy évig nem tudjuk fizetni a díjakat, akkor jelentős veszteség érhet bennünket. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb unit linked biztosítás ad nekünk bónuszokat, viszont nem mindegy hogy egy esetleges 1 éves szüneteltetés ezt hogyan módosítja. Szóval a rugalmasság az a harmadik olyan sarkalatos pont, amire nagy hangsúlyt kell fektessünk.

 

Majd 300 szerződés, és csak egy lesz a legjobb

 

Összegezve a unit linked termékek összehasonlításának ezek a legfontosabb pontjai, de ha egyedül kezdünk neki, akkor nagy fába vágjuk a fejszénket. Bőven 200 feletti szerződést kéne összehasonlítanunk ahhoz, hogy megtaláljuk a legjobbat, ami nagy szakmai tapasztalatot, és természetesen rengeteg időbe telik. Inkább igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt! Mi az összes biztosító termékeit össze tudjuk hasonlítani, nem csak egyét, így garantáltan a legjobb szerződést tudja választani.

Ezt a cikket 2010 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, megtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van életbiztosításokkal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555